Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

GeoEnergija

23.12.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Sigurnost opskrbe energijom presudna je za svjetsku ekonomiju. Ugljikovodici (nafta, plin, ugljen) najvažnija su roba za međunarodnu trgovinu i visoko su na političkoj i društvenoj agendi. Uprkos sve većoj potrošnji energije, geolozi su uvijek pronašli dovoljno novih resursa da uživamo u svom visokom životnom standardu. Nove metode istraživanja i bolje razumijevanje geoloških procesa rezultirali su smještajem duboko smještenih, relativno malih ili teško dostupnih novih rezervata po cijelom svijetu.

Međutim, energija je roba koju ne možemo uzeti zdravo za gotovo. Fosilno gorivo postaje oskudna sirovina u Europskoj uniji. Trgovina energijom postaje posao na berzi. Da bi energija bila pristupačna, potrebno je razviti nove mogućnosti. Geotermalna energija je dostupna svuda i može se razvijati u bilo kojem obimu, u domaćinstvu ili u industriji.

U tom okviru EuroGeoSurveys je osnovao GeoEnergy ekspertsku grupu (EGS GEEG) koja je stvorena kao odgovor na zahtjev EU DG ENER-a. Zahtjev je prvobitno formiran kao zahtjev za nepristranim mapiranjem i procjenom resursa uglja u EU.

EGS GEEG pruža nepristrane, znanstveno robusne informacije za unapređivanje razumijevanja energije fosilnih goriva i resursa geotermalne energije (geoenergije) u Evropi, doprinosi planovima za sigurnu energetsku budućnost, olakšava procjenu i odgovorno korištenje energetskih resursa i analizira budući geoenergetski izvori Evrope i mogućnosti njihovog održivog korišćenja. Geoenergetske informacije koje pruža EGS GEEG temelje se na javno dostupnim i dostupnim informacijama i podacima koji su globalno uporedivi standardi izvrsnosti za nauku i stručnost.

Radna skupina započela je pilot studiju o proučavanju plinskog potencijala donjih paleozojskih škriljaca u Baltičkom bazenu zajedno sa USGS. Obuhvata područja na moru i u moru u sljedećim zemljama: Norveška, Švedska, Danska, Finska, Estonija, Letonija, Litvanija, Kalinjingrad (ruska enklava), Poljska i Njemačka. Glavni razlog takve korporacije je taj što su, iako evropska geološka istraživanja imaju podatke i znanje o specifičnoj stratigrafiji škriljevca, sedimentologiji, petrografiji itd., USGS svojim radom u SAD-u izgradili veliko iskustvo u procjeni potencijal plina iz škriljaca.

Opći cilj ove pilot studije je razviti pilot u studiju koja pokriva cijelu Europu, a financira se iz programa Horizon 2020.

Izvor:     http://www.eurogeosurveys.org/expertgroups/geoenergy/