Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

GALILEO AUTENTIČNA ISPRAVKA POZICIONIRANJA

25.03.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Vijesti iz Evropske svemirske agencije (ESA)

 

Kao prvi od bilo kojih satelitskih navigacijskih sistema, Galileo je postigao fiksiranje položaja zasnovano na otvorenim servisnim navigacijskim signalima koji nose ovjerene podatke. Zamišljeno kao način borbe protiv zlonamjernog lažnog predstavljanja signala satnav, ovo testiranje provjere autentičnosti započelo je u ESA-inom navigacijskom laboratoriju - istom mjestu na kojem se dogodila prva popravka Galileo pozicioniranja još 2013. godine.

Ovi povijesni popravci prvog ovjerenog položaja, brzine i vremena napravljeni su pomoću ukupno osam satelita Galileo 18. Novembra 2020. godine. Testovi predstavljaju prvi dokaz koncepta za eventualnu operativnu uslugu koja nudi pozicioniranje s ovjerenim podacima za korisnike.

Podmetanje je, na primjer, prikazano kao sredstvo za rušenje dronova ili preusmjeravanje brodova, dok su neke lokacije visoke sigurnosti postale poznate po podmetanju signala koji sprečavaju pouzdanu upotrebu satnava u njihovoj blizini.

Kontrolni centri Galileo šalju navigacijski signal GSC-u za dodavanje autentifikacijskog koda, koji se zatim vraća za uzlaznu vezu do satelita.

Kada prijamnik uhvati navigacijski signal sa satelita, do sada nije mogao potvrditi da je to zaista njegov izvor. To može rezultirati lažnim predstavljanjem - zlonamjerni ljudi i organizacije koriste lažne signale da bi zavarali korisnike o njihovom stvarnom položaju. Ova usluga provjere autentičnosti nudi način da se spriječi takva obmana.

Posljednjih godina ovaj je problem postao dovoljno izražen kao slaba tačka te su Europska komisija, ESA i Europska agencija za GNSS (GSA) odlučile razviti provjeru autentičnosti signala kao diferencijatora za Galileo.

Tim Direkcije za navigaciju ESA-e u tehničkom centru Agencije ESTEC u Holandiji radio je sa svojim GSA kolegama u blizanačkim kontrolnim centrima Galileo (GCC) u Italiji i Njemačkoj i Galileo servisnom centru (GSC) u Španiji. U svakodnevnoj autentifikaciji možete poslati dokument koji je digitalno potpisan, gdje pošiljatelj i primatelj koriste kompatibilne kriptografske ključeve za provjeru izvora porijekla dokumenta.

U ovom slučaju radilo se s ograničenom širinom pojasa unutar navigacijskog signala, pa se umjesto toga usvojio pristup „ odgođenog ključa “. To znači da početni podaci zajedno sadrže kratku oznaku koju u kratkom vremenskom intervalu, obično ne dužem od 30 sekundi, slijedi ključ koji može provjeriti valjanost oznake i provjeriti autentičnost podataka povezanih s njom.

Tokom test kampanje, Galileo kontrolni centri šalju navigacijski signal GSC-u za dodavanje šifre za provjeru identiteta, koja se zatim vraća za uzlaznu vezu do satelita, kako bi prijemnici za testiranje primili i potvrdili autentičnost ESTEC-ovog Navigacijskog laboratorija i drugdje u Evropi, u laboratorijama koje učestvuju.

Da bi omogućio kampanju za provjeru autentičnosti, Thales Alenia Space u Francuskoj služio je kao glavni dobavljač nadogradnje segmenta misije Galileo - svjetskog sistema koji određuje i kreira navigacijske poruke koje emitiraju sateliti Galileo. Thales Alenia Space u Italiji bio je odgovoran za integraciju na sistemskom nivou.

Nisu potrebne nikakve modifikacije satelitskih sistema na brodu kako bi se podržala autentifikacija poruka otvorene usluge (OSNMA), jer je korištena rezervna propusnost.

Korišteni su samo standardni laboratorijski testni korisnički prijemnici Septentrio sa softverskim dodatkom.  Ljepota ovog pristupa je u tome što će prijamnici moći koristiti buduću ovjerenu uslugu bez potrebe za novim hardverom, već samo sa softverskim ažuriranjima - osim dodatnih mjera koje bi mogle biti propisane za rad u praksi.

ESA i GSA nastavljaju testiranje autentičnosti, s ciljem uvođenja operativne usluge autentifikacije usluge ovjere poruka za navigaciju putem otvorene usluge za korisnike u bliskoj budućnosti.

 

https://www.gpsworld.com/how-galileo-performed-its-authenticated-positioning-fix/