Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoza (ECMWF) - Gubitak promatranja iz aviona

04.05.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Znatno smanjenje letova širom svijeta dovelo je do gubitka važnih promatranja koja su sakupljali avioni i koji su se koristili za modele prognoziranja širom svijeta. Najnovije brojke pokazuju smanjenje za 80% takvih opažanja u Europi i 60% globalno.

Zajednica je brzo reagovala kako bi pokušala riješiti ovaj gubitak. Mreža evropskih meteoroloških organizacija (EUMETNET) je koordinirala dodatna pokretanja radiosonde od strane nacionalnih službi u nekim od naših država članica. Privatni sektor također daje svoj doprinospružajući svoja zapažanja slobodnim za korištenje u našim modelima. Počinjemo primati dodatna promatranja aviona iz drugog izvora od više regionalnihaviona, iz privatne tvrtke sa sjedištem u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama pod nazivom FLYHT - iako oni također imaju smanjenu količinu podataka.

Važni satelitski podaci uglavnom nisu pogođeni i novi izvori podataka uvode se kao normalni, uključujući vjetrove Aeolus lidar (Aeolus lidar winds) u januaru i COSMIC2 podatke o radiookultaciji u martu. Oba od navedenih daju jasnu koristpredviđanjima Evropskog centra za srednjoročne vremenske prognoze(ECMWF), ali ne zamjenjuju direktno izvještaje iz aviona.

(Izvor: Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze – ECMWF)