Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

EuroGeographics podržava ojačani UN-GGIM

26.09.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

EuroGeographics je podržao jačanje mandata i resursa Sekretarijata Komiteta eksperata Ujedinjenih nacija za upravljanje globalnim geoprostornim informacijama (UN-GGIM).

“Rezolucija koju je usvojio Ekonomski i socijalni savjet UN-a (ECOSOC) prepoznaje da je snažna globalna geoprostorna infrastruktura ključni faktor za postizanje održive budućnosti za sve,” kaže Léa Bodossian, generalni sekretar i izvršni direktor EuroGeographics-a.

„Mnogi naši članovi dali su svoj doprinos radu Komiteta eksperata i mi smo oduševljeni što vidimo na tako visokom nivou priznanje ključne važnosti podataka o lokaciji. Pozdravljamo priznanje razmjene znanja i cijenimo važnost koja se pridaje izgradnji kapaciteta kako bismo osigurali da niko ne bude zaostao.”

Léa Bodossian je dala svoje komentare tokom dvanaeste sesije UN-GGIM-a u Njujorku gde je neprofitno udruženje napravilo niz intervencija kao posmatračka organizacija.

Ona je također potvrdila posvećenost EuroGeographics-a da koristi svoju jedinstvenu ekspertizu u vjerodostojnim podacima i svoje opsežne i dobro uspostavljene regionalne mreže za razmjenu znanja za podršku nizu međunarodnih inicijativa, uključujući UN-ov integrirani geoprostorni informacijski okvir (IGIF), ciljeve održivog razvoja (SDGs). ), Geoprostornu mapu puta i Okvir za efikasnu administraciju zemljišta (FELA).

Asocijacija je posebno ponudila svoju podršku za jačanje globalne geoprostorne infrastrukture u izgradnji mosta između statističke i geoprostorne zajednice. Njegov cilj je olakšati koordinaciju, saradnju i komunikaciju unutar međunarodne geoprostorne zajednice putem svog velikog članstva u nacionalnim kartografskim, katastarskim i zemljišnim tijelima, te dobro uspostavljenom mrežom za razmjenu znanja.

EuroGeographics nastavlja da olakšava pružanje usklađenih otvorenih podataka iz zvaničnih nacionalnih izvora za inicijativu Ujedinjenih nacija o granicama drugog administrativnog nivoa (SALB). Topografski otvoreni skup podataka u mjerilu 1:1 miliona, EuroGlobalMap, kreiran je korištenjem jedinstvenog procesa integracije podataka Udruženja i pomaže u cilju projekta prikupljanja podataka o globalnim administrativnim granicama iz autoritativnih izvora.

Udruženje je ponovilo važnost pouzdanih informacija od zvaničnih nacionalnih provajdera i sa zadovoljstvom konstatuje da je njegovo istraživanje koje opisuje koncept službenih podataka u Evropi, osnova za početno razmišljanje Radne grupe za politiku i zakonske okvire za upravljanje geoprostornim informacijama.

„Službeni, mjerodavni podaci važni su jer podržavaju niz pravnih, fiskalnih, sigurnosnih i drugih javnih administrativnih svrha“, kaže Léa Bodossian. “Na primjer, katastarski organi i zemljišne knjige imaju ključnu ulogu u pružanju službenih, detaljnih, sigurnih i pouzdanih informacija o imovinskim pravima i registraciji.”

“Ovi pouzdani podaci su od suštinskog značaja za ispunjavanje sve izazovnijih nacionalnih, regionalnih i globalnih zahtjeva, a EuroGeographics je posvećen nastavku doprinosa javnom dobru kroz svoju viziju društva osnaženog korištenjem pouzdanih geoprostornih usluga svojih članova.”.

 

https://eurogeographics.org/news/eurogeographics-welcomes-strengthened-un-ggim/