Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

EU investicije u obrazovanje i vaspitanje u Bosni i Hercegovini: Pregled ključnih projekata i ciljeva

29.09.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini je informisala Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine da je okončana procedura zaključivanja ugovora za oblast obrazovanja za Akcioni dokument „EU4 Zapošljavanje i obrazovanje“ koji će se finansirati u okviru IPA 2019. Ministarstvo civilnih poslova je u saradnji sa ministarstvima i agencijama nadležnim za obrazovanje u Bosni i Hercegovini učestvovalo u pripremi projektnih zadataka. 

U oblasti srednjeg stručnog obrazovanja je zaključen ugovor o tehničkoj pomoći za projekat „Poboljšanje kvaliteta srednjeg stručnog obrazovanja i obuke u BiH“. Cilj projekta je poboljšanje odgovora obrazovanja na potrebe tržišta rada i unapređenje kvaliteta stručnog obrazovanja u BiH (Kvalifikacioni okvir nivoi 2-5). Kroz projekat će se raditi na unapređenju kvaliteta stručnog obrazovanja i obuke u BiH, sa fokusom na implementaciju dokumenta „Unapređenje kvaliteta i relevantnosti stručnog obrazovanja i obrazovanja u BiH – na osnovu zaključaka iz Rige i Osnabručke deklaracije“. Također, planirano je da se razviju i pilotiraju modeli za priznavanje neformalnog obrazovanja i učenja, te unapređenje digitalnih i preduzetničkih kompetencija u obrazovnom sistemu BiH.

Ugovor o doprinosu za poboljšanje kvaliteta srednjeg stručnog obrazovanja je projekat koji, takođe, ima za cilj jačanje kapaciteta Bosne i Hercegovine (BiH) kako bi stručno obrazovanje i obuka (VET) kvalitetnije odgovorilo na potrebe tržišta rada. To će se postići izradom okvira kvaliteta za nivoe zanimanja 2-5 (standardi i nastavni planovi i programi), posebno kroz razvoj standarda zanimanja i kvalifikacija i kroz jačanje kapaciteta nastavnika stručnog obrazovanja za kreiranje digitalnog sadržaja obuke za stručno obrazovanje i efikasno uvođenje mladih na preduzetničku obuku. 

Pored navedenog, zaključen je Ugovor za nabavku računara za srednje stručne škole u Bosni i Hercegovini. Ovim projektom je predviđena nabavka 1000 računara za 15 srednjih stručnih škola u Bosni i Hercegovini

S ciljem poboljšanja uslova za rad i učenika i nastavnog osoblja, sa izvođačima građevinskih radova su zaključeni ugovori na izvođenju građevinskih radova u 11 srednjih stručnih škola u Bosni i Hercegovini. 

U oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja predviđena je tehnička pomoć za projekat „Poboljšanje predškolskog obrazovanja u BiH“.  U okviru projekta će se kreirati novi i unaprijediti postojeći predškolski programi na osnovu ishoda učenja i ključnih kompetencija, zatim izraditi i uvesti nove programe inicijalne i kontinuirane obuke nastavnika i stručnog osoblja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u skladu sa standardima EU, i kreirati baze podataka u nadležnim obrazovnim ustanovama u skladu sa zahtjevima za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Pored navedenog, Delegacija evropske unije u Bosni i Hercegovini je krajem 2022. godine sa Burch univerzitetom zaključila četiri grant ugovora za mobilnost u visokom obrazovanju.

Navedeni projekti će doprinijeti unapređenju pojedinih nivoa obrazovanja u Bosni i Hercegovini kako bi obrazovni sektor mogao da pruži kvalitetne odgovore na zahtjeve tržišta rada u pogledu znanja, vještina i kompetencija koje su neophodne.

Ukupna vrijednost zaključenih ugovora je 9.956.838 EUR.