Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ekstremne rekordne vrućine: toplotni talasi i požari spaljuju Evropu, Afriku i Aziju

25.08.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U ljeto 2022., višestruki toplotni talasi širom svijeta srušili su temperaturne rekorde i podstakli požare.

Toplotni talasi su pogodili Evropu, Sjevernu Afriku, Bliski istok i Aziju, u junu i julu 2022. godine, dok su se temperature na mjestima popele iznad 40 stepeni Celzijusa i oborile mnoge dugogodišnje rekorde.

Mapa iznad prikazuje površinske temperature vazduha širom većeg dela istočne hemisfere 13. jula 2022. Nastala je spajanjem podataka sa verzijom globalnog modela Godardovog sistema za posmatranje Zemlje (GEOS), koji predstavlja fizičke procese u atmosferi koristeći matematičke jednačine.

„Iako postoji jasan obrazac 'atmosferskog talasa' sa naizmjeničnim toplim (crvenim) i hladnim (plavim) vrijednostima na različitim lokacijama, ovo veliko područje ekstremne (i rekordne) vrućine je još jedan jasan pokazatelj da emisije stakleničkih plinova ljudskom aktivnošću uzrokuju vremenske ekstreme koji utiču na naše životne uslove”, rekao je Steven Pawson, šef Globalnog ureda za modeliranje i asimilaciju u NASA-inom centru za svemirske letove Goddard.

U zapadnoj Evropi, koja je već patila od teške suše, toplotni talas je podstakao požare koji su besneli širom Španije, Portugala i delova Francuske. U Portugalu su temperature porasle na 113 stepeni Farenhajta (45 stepeni Celzijusa) 13. jula u gradu Leiria, gde je izgorelo više od 3.000 hektara (7.400 hektara). Kako su se vatrogasci borili sa 14 aktivnih požara, više od polovine zemlje bilo je u stanju pripravnosti.

 

Spain Portugal Požari jula 2022.

12. jul 2022

Gornja slika prikazuje lokacije detekcije požara u Španiji i Portugalu kako ih je posmatrao Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) na satelitu Suomi NPP 12. jula 2022. Istaknute detekcije požara zapadno od Madrida uključuju grad Las Hurdes gdje je više od 1.500 hektara (3.700 hektara) je izgorelo u požaru.

Rekordne vrućine u Italiji doprinijele su urušavanju dijela glečera Marmolada u Dolomitima 3. jula. Od snježne, ledne i kamene lavine poginulo je 11 planinara.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, Met Office je izdao upozorenje o ekstremnoj vrućini ili žutoj boji jer se očekivalo da će temperature nastaviti rasti, što bi vjerovatno moglo oboriti rekorde svih vremena.

U sjevernoj Africi, Tunis je pretrpio toplinski talas i požare koji su oštetili useve žitarica u zemlji. Dana 13. jula u glavnom gradu Tunisu, temperatura je dostigla 118 stepeni Farenhajta (48 stepeni Celzijusa), oborivši 40-godišnji rekord.

U Iranu su temperature ostale visoke u julu nakon što su krajem juna dostigle užarenih 52 stepena Celzijusa (126 stepeni Farenhajta).

U Kini je ljeto donijelo tri telasa vrućina. Šangajska opservatorija Xujiahui, gdje se evidencija vodi od 1873. godine, zabilježila je najvišu temperaturu ikada: 105 stepeni Farenhajta (40,9 stepeni Celzijusa) 13. jula 2022. Visoka vlažnost i tačke rose, zajedno sa toplim temperaturama tokom noći, stvorile su potencijalno smrtonosne uslove.

“Takve ekstremne vrućine imaju direktan utjecaj na zdravlje ljudi, kao i druge posljedice, uključujući i ove požare koji se sada dešavaju u Evropi i Africi, a koji su u posljednjih nekoliko godina harali u Sjevernoj Americi”, rekao je Pawson.

https://scitechdaily.com/extreme-record-breaking-heat-heatwaves-and-fires-scorch-europe-africa-and-asia/