Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Došlo je do razvoja La Niña događaja

13.11.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO), La Niña se razvila i očekuje se da će potrajati do naredne godine, utječući na temperature, padavine i obrasce oluja u mnogim dijelovima svijeta.

 

Vlade koriste globalnu deklaraciju o događaju La Niña kako bi mobilizovale planiranje u klimatski osjetljivim sektorima poput poljoprivrede, zdravstva, vodnih resursa i upravljanja katastrofama. U vrijeme kada se kapaciteti suočavaju i sa pandemijom COVID-19, WMO sada pojačava svoju podršku i savjete međunarodnim humanitarnim agencijama sa ciljem smanjenja uticaja među najranjivijima.

 

Očekuje se da će ovogodišnji događaj La Niña biti umjeren do jak. Posljednji put je snažan događaj bio 2010-2011. godine, nakon čega je uslijedio umjereni 2011-2012. godine.

 

La Niña se odnosi na veliko hlađenje temperatura površine okeana u centralnom i istočnom ekvatorijalnom dijelu Tihog okeana, zajedno sa promjenama u tropskoj atmosferskoj cirkulaciji, naime vjetrovima, pritiskom i kišama. La Niña obično ima suprotne uticaje na vrijeme i klimu od El Niño, što je topla faza takozvane El Niño južne oscilacije (ENSO).

 

 „El Niño i La Niña su glavni, prirodni pokretači klimatskog sistema Zemlje. Ali svi prirodni klimatski događaji se sada odvijaju u pozadini klimatskih promjena izazvanih ljudskim faktorom, koji pogoršava ekstremne vremenske uslove i utiču na ciklus vode“, rekao je profesor Petteri Taalas, generalni sekretar WMO-a.

 

 „La Niña obično ima rashladni učinak na globalne temperature, ali to je više nego nadoknađeno toplinom zarobljenom u našoj atmosferi usljed stakleničkih plinova. Stoga će 2020. godina ostati na putu da bude jedna od najtoplijih godina do sada zabilježenih, a očekuje se da će period od 2016-2020.godine biti najtopliji petogodišnji period“, rekao je profesor Taalas. "La Niña godine su sada toplije čak i od godina sa snažnim El Niño događajima iz prošlosti."

 

https://public.wmo.int/en/media/press-release/la-ni%C3%B1a-has-developed