Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Događaj La Niña je prošao svoj vrhunac, ali uticaji se nastavljaju

18.02.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Prema novom ažuriranju Svjetske meteorološke organizacije (WMO), događaj La Niña 2020-2021 je prošao svoj vrhunac, ali uticaji na temperature, oborine i obrasce oluja se nastavljaju. Uprkos opštem hladnom uticaju događaja La Niña, očekuje se da će temperature kopna u februaru i aprilu 2021. godine biti iznad normale za veći dio svijeta. Događaj La Niña 2020. - 2021. prošao je svoj vrhunac, ali utjecaji na temperature, oborine i obrasce oluja nastavljaju se, prema novom ažuriranju Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

Prema ažuriranju El Niño-La Niña WMO-a, izgleda da je La Niña dostigla vrhunac u oktobru-novembru kao događaj umjerene snage. Postoji 65% vjerovatnoće da će se zadržati tokom februara-aprila, sa 70% šanse da se tropski Pacifik vrati u ENSO-neutralne uslove do sezone april-juni 2021. godine.

La Niña se odnosi na veliko hlađenje temperatura površine okeana u centralnom i istočnom ekvatorijalnom Tihom okeanu, zajedno sa promjenama u tropskoj atmosferskoj cirkulaciji, to jest vjetrovima, pritiskom i kišama. La Niña obično ima suprotne uticaje na vrijeme i klimu od El Niño, koja je topla faza takozvane El Niño Južne oscilacije.

 „El Niño i La Niña su glavni pokretači klimatskog sistema Zemlje. Ali svi prirodni klimatski događaji sada se odvijaju u kontekstu klimatskih promjena izazvanih ljudskim faktorom, koji povećavaju globalne temperature, pogoršavaju ekstremne vremenske uslove, utiču na sezonske obrasce kiša i usložnjavaju prevenciju i upravljanje katastrofama“, rekao je profesor Petteri Taalas, generalni sekretar WMO-a.

"Zahvaljujući našoj sposobnosti da unaprijed predvidimo događaje La Niña i El Niño, WMO zajednica je uspjela ojačati svoju podršku vladama, Ujedinjenim nacijama i zainteresovanim stranama u klimatski osjetljivim sektorima za mobilizaciju priprema i spašavanje života", rekao je profesor Taalas.

La Niña ima privremeni globalni efekat hlađenja. Ali to nije bilo dovoljno da spriječi da 2020. godina bude jedna od tri najtoplije godine do sada zabilježene. Uticaji La Niña i El Niño na prosječnu globalnu temperaturu obično su najjači u drugoj godini događaja, ali ostaje da se vidi u kojoj mjeri će trenutna La Niña uticati na globalne temperature u 2021. godini.

https://public.wmo.int/en/media/press-release/la-ni%C3%B1a-has-peaked-impacts-continue