Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Deveta Konferencija stranaka Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije za kontrolu duhana (COP9)

25.11.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Redovno deveto zasjedanje Konferencije stranaka (COP9) Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije za kontrolu duhana (WHO FCTC) održano je od 8-13. novembra, u online formatu, uz učešće zemalja, agencija Ujedinjenih naroda, drugih međuvladinih organizacija i civilnog društva.

Jedna od najznačajnijih tačaka razmatranih na COP9 bila je nova strategija finansiranja koja će omogućiti jačanje i proširenje podrške koja se može ponuditi strankama globalnog ugovora o zdravlju. Raspravljajući o tome kako riješiti zajednički problem koji su opisale mnoge zemlje – nedostatak dovoljnih finansijskih sredstava za adekvatno jačanje mjera kontrole duhana, stranke su donijele odluku o usvajanju mehanizma za novi dotok prihoda kako bi se pomoglo u borbi protiv epidemije duhana. Odluka o nastavku razvoja i pokretanju investicijskog fonda koji će ponuditi treći izvor podrške za pomoć globalnim naporima u kontroli duhana predstavlja ključnu prekretnicu i postavlja temelje za finansijsku stabilnost za buduću provedbu WHO FCTC. Fond će dopuniti postojeće prihode koji se dobijaju od stranaka kroz procjenjene doprinose i dodatnu budžetsku podršku. 

COP9 je usvojio "Deklaraciju o WHO FCTC i oporavku od pandemije COVID-19" koju je predložila Islamska Republika Iran, uz podršku široke grupa stranaka. Naglašena je potrebu za zaštitom politike javnog zdravstva od komercijalnih interesa i uticaja duhanske industrije, te da bi mjere kontrole duhana, posebno povećanje poreza na duhan, trebale biti sastavni dio napora za oporavak od pandemije.

Na COP9 je predstavljen, za informaciju, Globalni izvještaj o napretku 2021, objavljen početkom novembra. Ukupno 148 stranaka izvijestilo je o sveobuhvatnim mjerama kontrole duhana sadržanim u ugovoru. Na primjer, u vezi s napretkom u pogledu člana 11, dvije trećine stranaka potvrdilo je da se na ambalaži duhanskih proizvoda prikazuju potrebna zdravstvena upozorenja, te je 17 zemalja potvrdilo da su donijele zahtjeve za obično pakovanje duhanskih proizvoda. Stranke su izvijestile kako su se borile za uvođenje sveobuhvatnih zabrana oglašavanja, promocije i sponzorstva. Mnoge od njih primjećuju da je uplitanje duhanske industrije i dalje velika prepreka strankama u provedbi Konvencije.

COP9 zasjedanje je zabilježilo najviši nivo učešća od početka održavanja konferencija, budući da je istom prisustvovala 161 stranka, potvrđujući kako je većina zemalja predana sporazumu UN-a o javnom zdravstvu koji za cilj ima smanjenje smrti i bolesti prouzrokovanih konzumacijom duhana.

WHO FCTC je prvi pravno obavezujući međunarodni ugovor za promociju javnog zdravlja, o kojem se pregovaralo pod pokroviteljstvom WHO. Donesena je 2003. godine i od tada je ključni pravni instrument u pružanju podrške strankama u njihovom nastojanju da unaprijede javno zdravlje i okončaju epidemiju duhana. Otkad je stupila na snagu 2005., Konvencija je moćan alat u globalnim naporima za kontrolu duhana, što je rezultiralo nacionalnim strategijama i zakonodavstvom kojima je smanjena prevalencija upotrebe duhana i prodaja duhanskih proizvoda, uključujući zaštitu maloljetnika i šireg stanovništva donošenjem zakonodavstva o zabrani konzumacije duhana u zatvorenim javnim i radnim mjestima, sveobuhvatnim zabranama oglašavanja, promocije i sponzorstva duhana, te primjeni velikih grafičkih upozorenja i običnog pakovanja duhanskih proizvoda.

Konferencija stranaka WHO FCTC se sastaje svake dvije godine, a domaćin narednog 10. zasjedanja, koje će se održati 2023., biće Panama.