Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

MEĐUNARODNI DAN SPORTA ZA RAZVOJ I MIR

06.04.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ujedinjene nacije su, zajedno sa Međunarodnim olimpijskim odborom, 23. augusta 2013. godine proglasile 6. april za Međunarodni dan sporta za razvoj i mir (International Day of Sport for Development and Peace-IDSDP).

Ovaj datum ustanovljen je zbog prepoznavanja važnosti sporta kao alata za obrazovanje, razvoj i mir, koji promovira saradnju, solidarnost, toleranciju, razumijevanje, društvenu uključenost i zdravlje na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Kao referenca na žuti i crveni karton u svijetu sporta, od 2014. „WhiteCard“ je simbol koji predstavlja pozitivnu snagu sporta za mir i socijalnu uključenost. Njime se želi istaknuti i skrenuti pažnja na priče pojedinaca kojima je sport diljem svijeta pozitivno utjecao na život.
Kroz jedinstvene individualne vještine i kolektivnu snagu možemo se okupiti i podijeliti kreativne načine za poboljšanje zdravlja i dobrobiti kroz sport i fizičke aktivnosti.

Pozivamo sve da budu aktivni i  da podijele svoje fotografije s podignutim bijelim kartonom u znak simbolične podrške međunarodne akcije „White Card“.

Pridružite se proslavi 6. aprila 2022.

-          Prikupljanjem priča i primjera iz svijeta kroz sportske inicijative registracijom na posebnoj platformi www.april6.org uz fotografiju # WhiteCard;

-          Učestvovanje u kampanji #WhiteCard digitalnih društvenih medija dijeleći #WhiteCard fotografije zajedno s pričama ili primjerima kroz sportske inicijative.

 

Više na: https://sambo.sport/en/news/fias-i-peace-and-sport-prizyvayut-sambistov-uchastvovat-v-kampanii-whitecard/