Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Dani evropske baštine - European Heritage Days (EHD)

25.09.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Dani evropske baštine (European Heritage Days - EHD) predstavljaju zajedničku inicijativu Vijeća Evrope i Evropske komisije od 1999. godine i najproslavljeniji su participativni kulturni događaji koje dijele stanovnici i posjetioci Evrope.

Panevropska priroda ovog projekta doprinosi zbližavanju građana i naglašavanju evropske dimenzije kulturne baštine u 50 država potpisnica Evropske kulturne konvencije.

 

Svake godine na evropskom nivou određuje se zajednička tema za dane baštine. Ova godina (2023)  posvećena je živoj baštini. Odnosi se na prakse, znanja i vještine koje su se prenosile s generacije na generaciju i koje se i danas koriste. Različite vještine, zanati i zanimanja nam omogućavaju da na mnogo načina očuvamo baštinu. Propitivat će se kako je jučerašnja baština postala današnja i kako to baština, zahvaljujući ljudima koji prenose svoje znanje, može biti sačuvana za buduće generacije.

Svake godine se organizuje preko 70.000 događaja u 48 evropskih zemalja kako bi se podigla svijest o vrijednosti zajedničkog naslijeđa i potrebi njegovog očuvanja za sadašnje i buduće generacije.

 

Više o programu Dani evropske baštine na evropskom nivou vidjeti na linku:

https://www.coe.int/en/web/culture-and-heritage/european-heritage-days

 

U cilju što veće popularizacije Dani evropske baštine izuzetno su zastupljeni i na društvenim mrežama:

 

Instagram

Facebook

 

Twitter 

 

U Bosni i Hercegovini program Dani evropske baštine realizira se  od 1997. godine, kada je entitet Federacija BiH po prvi put organizirala događaje posvećene arhitektonskom naslijeđu. U entitetu Republika Srpska različite manifestacije u okviru programa Dani evropske baštine organiziraju se od  2008. godine. Više o programu Dani evropske baštine u Bosni i Hercegovini na linkovima entitetskih ministarstava kulture:

https://www.fmks.gov.ba/

https://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mpk/Pages/default.aspx