Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Copernicus CO2 projekt održava prvu Generalnu skupštinu

21.01.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Projekt Copernicus CO 2 (CoCO2 ) koji koordinira ECMWF za izgradnju prototipa sustava za praćenje antropogenih emisija CO 2 širom svijeta održao je svoju prvu Generalnu skupštinu od 16. do 18. studenog.

CoCO2 koji financira EU ulazi u kapacitet za podršku praćenju i verifikaciji antropogenih emisija CO 2 (CO2MVS) koji se razvija kao dio Copernicus službe za praćenje atmosfere EU (CAMS) kojom upravlja ECMWF.

CO2MVS će pomoći zemljama da izmjere svoj napredak ka ispunjavanju svojih ciljeva Pariskog sporazuma kombiniranjem satelitskih i zemaljskih posmatranja sa kompjuterskim modeliranjem.

„Generalna skupština je pokazala ogroman napredak koji su postigli svi projektni partneri i kako se različite aktivnosti polako spajaju“, rekao je Richard Engelen, koordinator projekta CoCO2 i zamjenik ravnatelja CAMS-a. “Također je tražilo da se napravi korak unazad kako bi se još jednom pogledala šira slika kako bi se ispunili zahtjevi razvoja CO2MVS.”

CoCO2 Generalna skupština

Trogodišnji CoCO2-projekat, koji je počeo u siječnju, okuplja 25 partnera iz 14 europskih zemalja.

  

Partnerske zemlje CoCO2 (plavo) i dodatne članice ECMWF-a i države koje sarađuju u Evropi (sivom bojom).

Je Generalna skupština održana je na internetu i prisustvovalo je više od 100 ljudi na prvi dan i oko 75 na drugi i treći dan.

Prvi dan je bio fokusiran na napredak različitih radnih paketa, pokazujući bogatstvo rezultata koji su već postignuti tokom prvih deset mjeseci.

Drugi dan je iskorišten za diskusiju o zahtjevima modela i sustava za asimilaciju podataka . To uključuje detaljne prethodne informacije o osnovnim emisijama i bočnim tokovima ugljika, kao što su usjevi požnjeveni u jednoj zemlji i korišteni u drugoj.

Potom su uslijedile pozvane prezentacije o srodnim aktivnostima u Japanu, SAD-u i Švicarskoj. Posljednji dan je donio informacije o nekim povezanim projektima ( VERIFY i ICOS Cities ), rezultatima COP26 i povratnim informacijama od savjetnika projekta.

Sve prezentacije dostupne su na web stranici CoCO2 .

Napredak prema CO2MVS

ECMWF radi u partnerstvu s drugim tijelima i stručnjacima, uključujući i Evropsku komisiju, Europske svemirske agencije (ESA) i Europske organizacije za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT), da pruži prvi evropski CO 2 Monitoring i kapaciteta Verifikacija podrška ( CO2MVS) na antropogene emisije.

U okviru programa Copernicus Sentinel, ESA i EUMETSAT razvijaju konstelaciju namjenskih satelita koji će mjeriti koncentracije ugljičnog dioksida i metana u atmosferi uz neviđenu kombinaciju pokrivenosti, detalja i preciznosti.Ovi sateliti će za samo nekoliko dana moći da posmatraju čitav globus. Oni će također moći pogledati pojedinačne izvore ugljičnog dioksida i metana, kao što su elektrane i lokacije za proizvodnju fosilnih goriva

Projekat CoCO2 razvija prototip sustava za CO2MVS, koji će integrisati sve dostupne tokove informacija na globalno konzistentan način.

Kombinacijom satelitskih osmatranja s modeliranjem Zemljinog sustava i mogućnostima asimilacije podataka CAMS-a, novi kapacitet CO2MVS će pružiti dosljedne i pouzdane informacije koje se mogu koristiti za podršku donošenju politika i odluka u pogledu antropogenih emisija CO 2 na lokalnim, nacionalnim i evropskom nivou.

Očekuje se da će glavni elementi prototipa CO2MVS biti isporučeni 2023. godine, a sistem bi trebao biti u potpunosti operativan do 2026. godine.

CoCO2 je već podržao upotrebu CAMS podataka za proizvodnju vremenskih serija tokova CO 2 za sektor AFOLU (poljoprivreda, šumarstvo i druga upotreba zemljišta) u nekoliko velikih zemalja ili grupa zemalja širom svijeta.

AFOLU tokovi su odvojeni od emisije CO 2 fosilnih goriva , koje nastavljaju rasti . Više informacija možete pronaći na novom CAMS mikrosajtu o gasovima staklene bašte .

 

Kada CO2MVS dostigne operativni status, CAMS će moći da podrži zemlje, kao i regionalne i lokalne vlasti, u njihovim obavezama izvještavanja. Što je još važnije, to će im omogućiti bolje razumijevanje uticaja njihovih akcija za ublažavanje, omogućavajući im da fino podese politiku u ovoj oblasti i prilagode svoje akcije, ako je potrebno.

 

https://www.ecmwf.int/en/about/media-centre/news/2021/copernicus-co2-project-holds-first-general-assembly