Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Bosna i Hercegovina primljena u punopravno članstvo evropske istraživačke mreže EUREKA

17.06.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Na trećem sastanaku radne skupine visokih dužnosnika EUREKA mreže, koji je održan u Beču, 17.6.2021. godine,  Bosna i Hercegovina je primljena u punopravno članstvo EUREKA mreže.

Tim povodom na sastanku se obratila ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević.

Ministrica Gudeljević je u svom obraćanju, pored ostalog, istakla da je Ministarstvo civilnih poslova BiH potpuno posvećeno ispunjavanju svih obaveza koje proističu iz punopravnog članstva u programu Eureka.

Također je kazala da je Bosna i Hercegovina, zajedno sa ostalim zemljama regije Zapadnog Balkana, već odavno na putu evropskih integracija. Očekuje se odobrenje njenog statusa kao zemlje kandidata za EU članstvo, punopravna je članica Programa COST i do kraja godine također se planira pridruženje u novi EU program za istraživanje i inovacije, Horizont Evropa, kao i u ostale programe zajednice.

EUREKA je evropska inicijativa za finansiranje tržišno orijentiranih projekata osnovana 1985. godine Hannoverskom deklaracijom od strane 17 evropskih zemalja i članica Evropske zajednice.

Primarni cilj programa EUREKA je podstaknuti kompanije na ulaganje u aktivnosti istraživanja i razvoja te na taj način jačati njihov inovacijski kapacitet. EUREKA podstiče saradnju i ujedinjavanje resursa preduzetnika kako bi putem međunarodne suradnje razvile inovativne i globalno konkurentne proizvode, procese ili usluge.

Od 2009. godine Bosna i Hercegovina je uključena u ovaj program u statusu državne informativne tačke (NIP – National information Point). Institucije iz Bosne i Hercegovine do sad su učestvovale u 12 projekata, sa ukupnim iznosom od preko 8 miliona EUR za sve institucije iz naše i partnerskih zemalja.

Punopravnim članstvom u ovom programu jača se učešće istraživača i istraživačkih institucija iz Bosne i Hercegovine u Evropskom istraživačkom prostoru (ERA).