Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Bon će biti domaćin novih prostorija ECMWF-a 2021. godine

25.12.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Iako je sjedište Evropskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) u Ujedinjenom Kraljevstvu, Centar proširuje neke od svojih aktivnosti na druge države članice. Razvoj novog  centra za obradu podataka u Bolonji, Italija, napreduje. Otvorit će se 2021. godine, a u potpunosti će početi s radom 2022. godine.

 

Novi uredi, koji će se nalaziti u Bonu u Njemačkoj, biće fokusiran na aktivnostima koje ECMWF provodi u partnerstvu s EU, a osoblje će počet primati otprilike u ljeto 2021. godine.

 

Kako bi se osiguralo da naučne i tehničke sinergije koje su bile ključne za uspjeh ECMWF-a tokom godina nastave cvjetati, planirano je da se neko osoblje iz osnovnih djelatnosti Centra također preseli u novi objekt. Iako će prvi val osoblja, koji će se preseliti sredinom 2021. godine, biti smješten u privremenim uredima, očekuje se da će novi i stalni uredi ECMWF-a biti dostupni u Bonu 2026. godine.

 

Ovaj prelazak na rad sa više lokacija ima za cilj da podstakne još veću saradnju širom Evrope.

 

Novi uredi koji će se otvoriti u Bonu pružit će ECMWF-u vrlo povoljan središnji položaj u Europi, kao i veliku gustoću naučnih institucija svjetske klase u neposrednom okruženju, ne samo u Njemačkoj. Iako pravi objekt neće biti dostupan do 2026. godine, ECMWF će od 2021. godine imati pristup privremenom objektu u blizini koji ispunjava sve zahtjeve Centra.

 

Florence Rabier, generalna direktorica ECMWF-a, izrazila je zahvalnost svima koji su uključeni u proces koji teče veoma glatko. Izjavila je: „Izuzetno smo zahvalni našim državama članicama na njihovoj stalnoj i nepokolebljivoj podršci ECMWF-u. Postati operativan na više lokacija imat će svojih izazova, ali pružit će velike mogućnosti za saradnju, kao što to već vidimo u Bolonji, gdje se razvija naš novi centar za obradu podataka.“

 

"Radujemo se saradnji s našim kolegama iz Njemačke i širom država članica kako bi ovo obavještenje postalo stvarnost. Naše dvije osovine u Italiji i Njemačkoj, zajedno sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, čine savršenu distribuciju kako bi osigurali najbolju moguću razmjenu znanja širom Evrope."

 

https://www.ecmwf.int/en/about/media-centre/news/2020/bonn-host-new-ecmwf-premises-2021ribuciju kako bi osigurali najbolju