Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Biti prosvjetni radnik znači graditi nove ličnosti i nove generacije

05.10.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Svjetski dan prosvjetnih radnika obilježava se 5. listopada s ciljem da se istakne uloga prosvjetnih radnika u odgojno-obrazovnom procesu i naglase principi i preporuke o položaju učitelja, nastavnika i profesora, jer biti prosvjetni radnik znači graditi nove ličnosti i nove generacije.

Ovaj dan  je prilika da se pokaže kako se rad nastavnika i profesora cijeni kao izuzetno važan za sveukupan razvoj društva i da se podsjeti na tešku i plemenitu misiju, obrazovanje i odgoj djece. Također, namjera je da se izrazi potpora nastavnicima i profesorima u obavljanju odgovorne zadaće, te naglasi važnost ove profesije, ali i odgoja i obrazovanja čiji su nositelji.              

Svjetski dan prosvjetnih radnika obilježava se svake godine u više od stotinu zemalja svijeta, a u BiH od 1999. Proglasio ga je UNESCO 1994. na isti datum kada je potpisana Preporuka o statusu prosvjetnih radnika 1966.

U skladu sa svojim mandatom kao dio Ujedinjenih naroda, te u suradnji s ključnim partnerima, UNESCO od svog osnutka radi na osiguravanju prava na obrazovanje kao temeljnog doprinosa ljudskim pravima, te izgradnji i odbrani međunarodnog mira.

Ova je vizija artikulirana s ciljem održivog razvoja 4. koji ima za cilj osigurati kvalitetno obrazovanje i promovirati mogućnosti cjeloživotnog učenja za sve. Međutim, ova se vizija može postići samo s učiteljima koji imaju dobru potporu i motivaciju, i koji mogu pružiti obrazovanje koje zadovoljava potrebe svakog učenika. „U doba industrije, tehnologije i vještačke inteligencije, moramo prepoznati da učitelji ostaju u središtu procesa obrazovanja i učenja kao stručnjaci koji su sposobni pomoći svima da se kreću kroz sve veću masu i daju joj smisao“, navedeno je na sajtu UNESCO-a, koji i ove godine organizira niz proslava. Ovogodišnje obilježavanje je pod sloganom“Učitelji koje trebamo za obrazovanje kakvo želimo“.

Prigodomo obilježavanja 5. listopada, Svjetskog dana prosvjetnih radnika, Ministarstvo civilnih poslova BiH čestita ovaj značajan datum svim prosvjetnim radnicima u Bosni i Hercegovini, uvažavajući rad prosvjetnih radnika kao jedan od najvažnijih za razvoj društva.