Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Balkanadolija: Zaboravljeni kontinent otkrio tim paleontologa i geologa

01.09.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Karta prikazuje Balkanatoliju prije 40 miliona godina i danas.

 Balkanadolija je zaboravljeni kontinent uklesan između Evrope, Afrike i Azije, koji je već postojao pre 50 miliona godina i bio stanište jedinstvene faune. Geografske promjene prije 40 do 34 miliona godina povezale su ovaj kontinent, gdje je došlo  do zamjene evropskih sisara sa  azijskim.

Tim geologa i paleontologa otkrio je da je prije nekih 50 miliona godina postojao kontinent koji razdvaja Evropu od Azije i koji su nazvali Balkanadolija.

U to vrijeme bio je nastanjen endemskom faunom koja se uvelike razlikovala od onih u Evropi i Aziji.

Milijunima godina tokom eocenske epohe (prije 55 do 34 miliona godina), zapadna Evropa i istočna Azija formirale su dvije različite kopnene mase sa različitim faunama sisara: evropske šume su bile dom endemske faune kao što je Palaeotheres (izumrla grupa, drevni konji, ali više nalik današnjim tapirima), dok je Azija bila naseljena raznolikijom faunom uključujući porodice sisara koje se danas nalaze na oba kontinenta.

Znamo da su prije 34 miliona godina Zapadnu Evropu naseljavale  azijske vrste. Iznenađujuće je da fosili pronađeni na Balkanu ukazuju na prisustvo azijskih sisara u južnoj Evropi mnogo prije Grande Coupurea, što ukazuje na ranije naseljavanje.

Sada je tim predvođen istraživačima došao do objašnjenja za ovaj paradoks. Da bi to učinili, pregledali su ranija paleontološka otkrića, od kojih neka datiraju iz 19. stoljeća. Pregled je otkrio da je veći dio eocena, region koji odgovara današnjem Balkanu i Anadoliji, bio dom kopnene faune koja je bila homogena, ali različita od onih u Evropi i istočnoj Aziji. Ova fauna uključivala je, na primjer, tobolčare južnoameričkog afiniteta i Embrithopoda (velike biljojede sisare koji nalikuju nilskim konjima) koji su se ranije nalazili u Africi. Regija je stoga morala činiti jedinstvenu kopnenu masu, odvojenu od susjednih kontinenata.

Sve ove informacije omogućile su timu da ocrta istoriju ovog trećeg evroazijskog kontinenta, uklesanog između Evrope, Afrike i Azije, koji su nazvali Balkanadolija. Kontinent, koji je već postojao prije 50 miliona godina i dom jedinstvene faune, naseljavali su prije 40 miliona godina azijski sisari kao rezultat geografskih promjena koje tek treba u potpunosti razumjeti. Čini se vjerojatnim da je velika glacijacija prije 34 miliona godina, koja je dovela do formiranja antarktičkog ledenog pokrivača i snižavanja nivoa mora, povezala Balkanatoliju sa zapadnom Evropom, što je dovelo do „Grande Coupure“.

 

https://scitechdaily.com/balkanatolia-forgotten-continent-discovered-by-team-of-paleontologists-and-geologists/