Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Afrička vrelina postaje svakodnevnica Evrope

22.07.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Rekordna temperature od 40,3°C zabilježena je u Velikoj Britaniji, praćena velikim šumskim požarima i pritiskom na zdravstveni sistem. Slično je širom Evrope.

Toplotni talasi treba da traju nekoliko dana, a periodi nesnošljive vreline su sve duži ovog ljeta.

Najviša temperatura ikada zabilježena u Evropi bila je 48°C (Grčka, 1977.). Pretpostavlja se da se novi rekord dogodio 2021. (48,8°C na Siciliji).

"Ovaj toplotni talas je nova normala i to će se dešavati sve češće zbog klimatskih promjena. Postoji jasna veza. U budućnosti će ova vrsta toplotnih talasa biti normalna i sve ektremnija. Toliko smo ugljen dioksida upumpali u atmosferu da će se negativan trend nastaviti decenijama. Nismo smanjili emisije na globalnom nivou. Nadam se da će ovo biti poziv na buđenje vladama“, pojasnio je Petteri Taalas, generalni sekretar WMO.

Po prognozama WMO, temperature će rasti brže u Evropi, nego drugdje. Mediter bi mogao biti izložen zabrinjavajućoj kombinaciji klimatskih promjena, dramatičnog toka. Rast temperature, ekstremni valovi vreline, suše i porast divljih požara, kao i smanjenje padavina i snježnog pokrivača, samo su neki od njih.

Zdravstvo će se sve teže nositi sa novim izazovima.
"Kada toplotni val prati visok nivo zagađenja, u porastu su respiratorne i kardiovaskularne tegobe, posebno u velikim urbanim prostorima, koji nisu prilagođeni da se nose s visokim temperaturama. Već dugo upozoravamo da klimatske promjene ozbiljno utiču na zdravlje ljudi, pa će mjere za dostizanje nultog nivoa emisije ugljika i ubrzanje prelaska na čiste obnovljive izvore energije biti izuzetno važni”, pojašnjava Maria Neira, direktorica za okoliš i zdravlje pri WHO.

 

https://public.wmo.int/en/media/news/%E2%80%9C-heatwave-new-normal%E2%80%9D-wmo-secretary-general-says