Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministar Adil Osmanović na Drugoj konferenciji Platforme dijaloga: Mladi, Kultura, Obrazovanje

08.02.2016

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


                Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović naglasio je obraćajući se učesnicima Druge konferencije Platforme dijaloga: Mladi, Kultura, Obrazovanje, da  realizacija projekta “Dijalog za budućnost” u okviru zajedničke inicijative Predsjedništva Bosne i Hercegovine  i  Ujedinjenih nacija, daje dodatnu jačinu  i ukazuje da su oblasti kulture, obrazovanja i mladih  na najvišem nivou prepoznate kao izuzetno važne za napredak našeg društva.

                „Bosna i Hercegovina je mala zemlja koja se u mnogim oblastima suočava sa izazovima vremena u kome živimo, a među tim oblastima je i oblast kulture. Upravo kultura je duboko utkana u naše identitete: pojedinačne, lične, kolektivne, identitete zajednice, društva i države. To je ono što nas bitno određuje, po čemu se prepoznajemo i po čemu se razlikujemo. Multikulturalnost je bogatstvo kojim raspolažemo i naša obaveza je zaštita i očuvanje kulturnih različitosti što predstavlja preduvjet egizistencije osnovnih humanističkih vrijednosti društva i temeljnih ljudskih prava“, rekao je ministar Osmanović i izrazio zadovoljstvo što se konferencija održava u Zemaljskom muzeju, instituciji koja je prošle sedmice obilježila svoj 128 rođendan.

                Konferencija “Platforma za dijalog” dio je projekta “Dijalog za budućnost” koji zajednički  provode Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Dječji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) i Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESCO), u saradnji s Predsjedništvom BiH. Na danas održanoj trećoj tematskoj sesiji “Kulturna različitost – zajedničko blago”, razgovarano je o kulturi, njenoj snazi, a posebno o njenom doprinosu pomirenju i prosperitetu društva.