Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održana Sjednica Državne komisije za saradnju BiH s UNESCO-m

18.02.2016

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Članovi Državne komisije za saradnju BiH s UNESCO-m, kojom predsjedava ministar civilnih poslova Adil Osmanović, pozvali su resorna ministarstva u našoj zemlji da ulože dodatne napore na očuvanju nematerijalne baštine u Bosni i Hercegovini.

            S tim ciljem potrebno je pripremiti nove nominacije prema UNESCO-u za kandidiranje na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine  čovječanstva. Članovi Komisije izrazili su očekivanje da će Federalno ministarstvo kulture i sporta u saradnji s lokalnom zajednicom, a u skladu s preporukama evaluacijske komisije, doraditi nominacioni fajl za Konjičko drvorezbarstvo i dostaviti ga Državnoj komisiji za saradnju BiH s UNESCO-m.

            Državna komisija za saradnju BiH s UNESCO-m  ocijenila je da je urađen veliki posao na projektu nominacije stećaka za upis na Listu svjetske baštine. U saradnji sa zemljama učesnicima u projektu  Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom,  potrebno je dodatno se angažovati na promociji projekta.

Članovi Državne komisije za saradnju BiH s UNESCO-m usvojili su izvještaje o dobrima svjetske baštine u BiH: Most Mehmed paše Sokolovića u Višegradu i područje Starog mosta Starog grada Mostara.

Članovi Komisije upoznali su se o pozivu za dostavu projekata u okviru Participacijskog programa UNESCO-a i  pozivu za dostavu nominacija za upis u UNESCO Međunarodni registar Pamćenje svijeta.