Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Osmanović- Chackhouk: Snažni mediji osnov razvoja društva i izgradnje pomirenja

31.08.2018

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i pomoćnik direktorice UNESCO-a Moez Chackhouk razgovarali su u Sarajevu o razvijanju medijske i informatičke pismenosti u Bosni i Hercegovini.

            Moez Chackhouk informisao je ministra Osmanovića da UNESCO podržava aktivnosti koje doprinose napretku u sferi komunikacija i informacionih tehnologija u svim državama regiona, kako u medijima, tako i u drugim sferama društva. Naglasio je da UNESCO smatra da je ova oblast izuzetno značajna za izgradnju razumjevanja i pomirenja u regionu.

            Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović rekao je da je Bosna i Hercegovina uključena u projekat  "Izgradnja povjerenja u medije u Jugoistočnoj Evropi i Turskoj" koji je pokrenuo UNESCO zajedno sa partnerima i uz finansijsku podršku Evropske unije.

            “Projekat nastoji da ojača slobodu izražavanja, obezbijedi slobodne, nezavisne i pluralističke medije, bolji pristup informacijama, osiguravajući da su novinari i mediji ključni pokretači demokratskog, održivog i mirnog razvoja u regionu“, reka je ministar Osmanović i podsjetio da je podršku ovom projektu dala i Komisija za UNESCO BiH.

            Naglasio je i da se provodi niz aktivnosti u oblasti obrazovanja. Kontinuirano se prati implementacija rezolucija, deklaracija i konvencija UNESCO-a iz oblasti obrazovanja, a kojima je BIH pristupila, te Okvira za djelovanje u obrazovanju do 2030.godine .

            Pomoćnik generalne direktorice UNESCO-a za sektor komunikacije i informacije Moez Chackhouk tokom boravka u Bosni i Hercegovini prisustvovaće konferenciji na temu “Mediji i terorizam” koju organizuje OESC na Jahorini.