Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Najavljen četvrti ciklus – Projekat Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground

05.04.2016

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Projekt D-0 ARK Underground u posljednjih šest godina prepoznat je kao promoter regionalnih kulturnih vrijednosti, proglašen Kulturnim događajem Evrope 2011. godine, a 2013. i 2015. dobio  je i  pokroviteljstvo UNESCO-a, istaknuto je na konferenciji za novinare u Sarajevu kojom je najavljen četvrti ciklus Bijenala.

                Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Đorđe Milićević istakao je podršku Ministarstva ovom značajnom kulturnom događaju.

                “ Radi se o jedinstvenom slučaju, ne samo u BiH već i mnogo šire,  da se Bijenale savremene umjetnosti organizuje na jednom takvom mjestu. Želimo vjerovati da baš u tom spoju savremene umjetnosti i jednog izuzetno skupog i u tajnosti strogo čuvanog vojnog objekta ima određene simbolike, a to je da  u tom procesu stapanja i prožimanja kulture i vojnog koncepta na kraju kultura pobjeđuje“, rekao je Milićević i izrazio očekivanje da će u budućnosti  potencijal koji ovaj projekat ima biti iskorišten i za unapređenje  kulturnog  turizma u Bosni i Hercegovini.

                Četvrti ciklus Projekta Bijenala bit će organiziran u partnerstvu sa Federalnom Republikom Njemačkom i  Republikom Poljskom , te  Republikom Italijom kao počasnim  partnerom. Kustosi zemalja partnera četvrtog ciklusa Projekta su Iris Dressler, Hans Christ,  Monika Szewczyk i Wojcieck Kozlowski.

                Nakon do sada održana tri ciklusa Projekta ostalo je trajno postavljenih 125 umjetničkih radova umjetnika iz 32 zemalje svijeta.  Kolekciju D-0 ARK stručnjaci smatraju najznačajnijom kolekcijom savremene umjetnosti u jugoistočnoj  Evropi a njena vrijednost procjenjena je na 14 miliona KM.

                Današnjom konferencijom za novinare počinju pripreme za četvrti ciklus – Projekat Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground, a svečano otvaranje planirano je za 21.4.2017. godine.