Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministar Adil Osmanović sa predstavnicima Specijalne olimpijade

29.04.2016

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovaro je danas sa predstavnicom Specijalne olimpijade za Evropu i Evroaziju Martom Jo Braycich iz Brisela kao i predstavnicima Specijalne olimpijade BiH, predsjednikom Enverom Ćosićkićem i izvršnom direktoricom Kadom Delić - Selimović.

           Specijalna olimpijada u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Svjetskom specijalnom olimpijadom i Specijalnom olimpijadom za Evropu i Evroaziju, u  periodu od 27. do 30. aprila u Sarajevu organizira radionicu “Mladi sportisti” na kojoj prisustvuju predstavnici Specijalne olimpijade iz devet balkanskih zemalja. 

           “Prezentiran mi je vrlo zanimljiv i značajan projekat za razvoj djece ranog uzrasta, koji će se u našoj zemlji provoditi ove i naredne godine. Projekat u iznosu od 40.000 eura finansiran je od strane Evropske specijalne olimpijade. Ministarstvo civilnih poslova BiH već nekoliko godina ima uspješnu saradnju sa Specijalnom olimpijadom u BiH i dajemo podršku njihovim projektima kroz grant za sport. Prepoznali smo značaj svega onoga što Specijalna olimpijada u BiH radi za djecu sa intelektualnim poteškoćama i ubuduće ćemo nastojati da što više budemo uključeni u sve programe koje Specijalna olimpijada provodi na cijelom prostoru BiH”, rekao je ministar Osmanović.  

           Programi koji će biti prezentirani tokom ove radionice omogućit će da djeca uzrasta od dvije do sedam godina uspješno razvijaju motoričke, kognitivne i socijalne vještine. Progami uključuju djecu sa i bez intelektualnih poteškoća, te su moćan alat za uključivanje u drušvo, koji razbija barijere i uklanja stigmu oko osoba sa invaliditetom.

           Šesnaestogodišnji Njegoš Mihajlović sa Pala, član udruženja “Sunce” i član Specijalne olimpijade BiH, prilikom ove posjete istaknuo je da je prezadovoljan svime što Specijalna olimpijada čini za njega, te da postiže izuzetne rezultate u atletici, plivanju, stonom tenisu i boćanju.