Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

U Sarajevu održana konstituirajuća sjednica Organizacionog odbora EYOF 2019-Sarajevu i Istočnom Sarajevu podrška za organizaciju Evropskog zimskog olimpijskog festivala za mlade

20.07.2016

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Na konsituirajućoj sjednici Organizacionog odbora Evropskog festivala mladih EYOF 2019.godine, zaključeno je da institucije na svim nivoima vlasti trebaju učiniti maksimalan napor kako bi gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo iskoristili priliku koju su dobili dodjeljivanjem domaćinstva EYOF 2019.

            Danas konstituirani Organizacioni odbor sastavljen je od najviših zvaničnika izvršne vlasti na nivou BiH, entiteta, Kantona Sarajevo i gradova domaćina, čime se željela dobiti apsolutna podrška ovom projektu.

            Konstatirano je da je finansijska struktura većim dijelom obezbjeđena, osim određenog dijela koji bi trebala obezbijediti Vlada Republike Srpske.

Prisutni članovi Odbora pozvali su Vladu Republike Srpske da se u što skorijem roku izjasne o svom učešću u finansiranju i organizaciji Evropskog festivala mladih.

Punu podršku iskazali su članovi Vijeća ministara, ministar civilnih poslova BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ministrica kulture i sporta Federacije BiH, premijer Vlade Kantona Sarajevo, kao i ministri kulture i sporta Kantona Sarajevo.

            Evropski festival mladih trebalo bi da bude održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu u februaru mjesecu 2019.godine. Takmičenja se održavaju u sedam sportova, 16 disciplina, a zastupljena su sportska borilišta na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Iako postoji veći dio infrastrukture za održavanje takmičenja, potrebna su i ulaganja kako bi borilišta bila na nivou kakav traži Evropski olimpijski komitet. Iz preduzeća EYOF 2019, koje je nosilac aktivnosti na organizaciji manifestacije, poručuju da se bez obzira na potrebna ulaganja u infrastrukturu i organizaciju Festivala, očekuje značajan profit za Bosnu i Hercegovinu i gradove domaćine.