Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

U Ministarstvu civilnih poslova BiH prijem za prvake Evrope u futsalu za osobe sa dijabetesom- I kroz sport ukazati na potrebu boljeg statusa oboljelih od dijabetesa

11.08.2016

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i zamjenik ministra Đorđe Milićević primili su danas predstavnike Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu za osobe sa dijabetesom, koje je održano u okviru manifestacije DiaEuro, a na kojem je reprezentacija BiH osvojila prvo mjesto.

            “Raduju nas uspjesi svih sportista, a posebno onih koji sportskim rezultatima dokazuju da se radom i zalaganjem mogu prevazići sve prepreke, pa i bolest. Ministarstvo civilnih poslova BiH učiniće maksimalan napor da podrži ovakva dostignuća”, naglasio je ministar Osmanović.

            Sportisti sa dijebetesom informisali su predstavnike Ministarstva civlnih poslova da je DiaEuro jedan od najvećih događaja o dijabetesu u Europi 2016 godine, koji je podržan od krovne asocijacije za dijabetes u Europi – IDF. DiaEuro je prilika za podizanje svijesti o problemima dijabetesa, popularizaciju zdravog načina života, promociju sporta i tjelesne aktivnosti kao značajnih faktora u liječenju i prevenciji dijabetesa, unapređenje saradnje između evropskih dijabetes organizacija, te bolju komunikaciju na međunarodnom nivou i širenje pozitivnih iskustava.

           Domaćin DiaEura 2016 bio je  Savez dijabetoloških udruženja/udruga u BiH, Savez udruženja/udruga dijabetičara u Federaciji BiH, Savez dijabetoloških udruženja Republike Srpske i Dijabetološko udruženje Federacije BiH. 

            Manifestacija je osim sportskih takmičenja, i Evropskog prvenstva u futsalu kao centralnog događaja,  bila prilika i za održavanje velikog broja strukovnih konferencija. Održan je 2. Kongres osoba s dijabetesom u BiH, Okrugli sto o pravima osoba sa dijabetesom u BiH i Europi i Međunarodna konferencija o problemima dijabetesa u BiH i Europi što je bila prilika za razmijenu iskustva i novih informacija.