Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministar Adil Osmanović razgovarao sa direktoricom regionalnog ureda UNESCO-a za Evropu Anom Luiz Thompson-Flores

20.10.2016

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović izrazio je u razgovoru sa regionalnom direktoricom UNESCO-a Anom Luiz Thompson Flores i šefom ureda UNESCO-a u Sarajevu Sinišom Šešumom, zahvalnost za pomoć u obnovi objekata kulture koji su uništeni u poplavama koji su BiH zadesile 2014.godine.

                “Sinoć otvoreni  Dom kulture “Edhem Mulabdić” u Maglaju jedan je od objekata koji su obnovljeni uz podršku UNESCO-a, a služiće zbližavanju ljudi, promociji kulture i jedinstva u različitosti”, rekao je ministar Osmanović. 

                Ministar Adil Osmanović naglasio je i značajnu pomoć UNESCO-a u sanaciji oštećenja nastalih u nevremenu prije nekoliko mjeseci u  Zemaljskom muzeju i Umjetničkoj galeriji  BiH.

                Razgovarano je i o sprečavanju ilegalne trgovine kulturnim dobrima, te je naglašena puna posvećenost Bosne i Hercegovine aktivnostima u ovoj oblasti.

                Predstavnici UNESCO-a informirali su ministra Osmanovića da su uz podršku francuske vlade osigurana sredstva za obnovu sobe za Hagadu u Zemaljskom muzeju, kao i da izradu replika Hagade  kako bi se ovo djelo neprocjenjive vrijednosti učinilo dostupnijim javnosti.

                Sagovornici su istakli i aktivnu ulogu koju Bosna i Hercegovina ima u radu Vijeća ministara kulture jugoistočne Evrope, uz podsjećanje da BiH naredne godine preuzima predsjedavanje tim tijelom.

                Predstavnica UNESCO-a, Ana Luiza Thompson Flores čestitala je na uspješno završenom projektu upisa stećaka na Listu svjetske kulturne baštine. Pozvala je Bosnu i Hercegovinu da koristi projekte UNESCO-a u oblasti nauke, posebno u okviru aktuelnog projekta  “Čovjek i biosfera” .