Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

5. decembar - Međunarodni dan volontera

05.12.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Povodom Međunarodnog dana volontera, koji se obilježava 5. decembra, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine svim volonterima i volonterkama upućuje čestitke iželje za napredak u postizanju ciljeva održivog razvoja. Ovo je ujedno prilika za promovisanje volontiranja, informisanje o aktivnostima i značaju volonterskog rada.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1985. godine proglasila Međunarodni dan volontera za ekonomski i društveni napredak (engl. International Volunteer Day for Economic and Social Development) i od tada se svake godine 5. decembra obilježava ovaj dan.

Volonteri svojim angažmanom stvaraju nove vrijednosti, izgrađuju zajednicu koja uvažava dostojanstvo svih ljudi, doprinose poboljšanju kvaliteta života i ostvarivanju osnovnih ljudskih prava. Razvijajući društvenu solidarnost volonteri podstiču rješavanje socijalnih, kulturnih, ekonomskih i ekoloških problema i izgradnju humanijeg i pravednijeg društva.

Treba napomenuti da su volonteri najčešće mlade osobe, ali da su stariji volonteri ponekad nepravedno zapostavljeni, jer oni svojim iskustvom, znanjem i vještinama mogu dati ogroman doprinos u promociji volontiranja, uz poštovanje principa dobrovoljnosti i solidarnosti i promociju inkluzivnog i samoodrživog razvoja.

Obilježavanjem Međunarodnog dana volontera podsjećamo kako svaki novi dan donosi priliku da kroz volontiranje pokrenemo promjene u zajednici u kojoj živimo.