Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministar Adil Osmanović u Parizu na konferenciji na visokom nivou o zdravstvu - Djeci i adolescentima obezbijediti uvjete za pravilan rast i razvoj

07.12.2016

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović predvodi delegaciju Bosne i Hercegovine na konferenciji na visokom nivou o zdravlju koja se održava u Parizu s ciljem promovisanja intersektorskih i interagencijskih aktivnosti za zdravlje i blagostanje u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u regiji Evrope,  s temom  “Zajednički rad za bolje zdravlje i blagostanje”.

                Ministar Osmanović najavio je da će posebna pažnja na konferenciji biti posvećena socijalnoj zaštiti radi unapređenja zdravlja i blagostanja djece i adolescenata, njihovih porodica i zajednica.Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, u saradnji sa relevantnim organima i institucijama u Bosni i Hercegovini, sačinilo je dokument Okvirna politika unapređenja ranog rasta i razvoja djece u BiH kroz koji je istaknuta težnja ka najvišim standardima zajednice u pogledu stvaranja optimalnih uvjeta za pravilan rast i razvoj djece, kako bi se svakom djetetu bez obzira na sredinu iz koje potiče i njihove individualne mogućnosti, stvorili uvjeti za zdrav početak života i dostizanje punog razvojnog potencijala.

                „Neophodnost primjene integrisanog pristupa izražena je i u drugim segmentima od značaja za djecu, kao što je nasilje nad djecom i međuvršnjačko nasilje koje se pojavljuje kao jedan od izazova ne samo za obrazovne, zdravstvene i druge nadležne vlasti, već i vlasti iz oblasti sigurnosti i ljudskih prava. Kroz aktivnosti iz Akcionog plana za djecu Bosne i Hercegovine za period 2015–2018.g. biće ojačani kapaciteti porodice i ukupnog društvenog ambijenta za ostvarivanje socijalne i zdravstvene zaštite i obrazovanja, radi implementacije prava djece lišene porodičnog okruženja, osigurani mehanizmi za primjenu zaštite prava djece s poteškoćama i ukupne zaštite djece i životnog standarda, kao i unaprijeđeni mehanizmi zaštite djece i jačanje svijesti radi sprečavanja i suzbijanja nasilja nad djecom. Sistem odgoja i obrazovanja učinit će se pravičnim i dostupnim za razvoj potencijala djeteta/učenika kroz visokokvalitetne, prilagođene i sveobuhvatne usluge. Također, biće osigurani mehanizmi zaštite ranjivih grupa s posebnom pažnjom posvećenom djeci izbjeglicama, djeci migrantima, djeci s ulice, djeci u sukobu sa zakonom i drugoj djeci“, rekao je ministar Osmanović.

                Tokom konferencije, koja se u Parizu održava 7. i 8. decembra, biće razgovarano o ulozi škola i predškolskih ustanova u unapređenju zdravlja i blagostanja mladih i budućih generacija, kapacitetima  radne snage u sektorima zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite za rad na rješavanju zdravstvenih nejednakosti kod djece i adolescenata i dobrom upravljanju za zdravlje i blagostanje djece i adolescenata.