Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministar Adil Osmanović sa direktoricom Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Saritom Vujković i umjetnikom Radenkom Milakom - Podrška nastupu na Venecijanskom bijenalu

27.12.2016

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović izrazio je tokom današnjeg razgovora sa direktoricom Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Saritom Vujković  i umjetnikom Radenkom Milakom zadovoljstvo što je Vijeće ministara BiH prihvatio prijedlog Ministarstva civilnih poslova za učešće Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti 2017. godine.

                “Ministarstvo civilnih poslova BiH podržaće u okviru svojih nadležnosti predstavljenje Bosne i Hercegovine na Bijenalu u Veneciji”, rekao je ministar Osmanović i izrazio očekivanje da će nastup u Veneciji biti uspješan. Rekao je da je Ministarstvo civilnih poslova, putem Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, uputilo  pismo interesa upravi Venecijanskog bijenala u kojem je iskazan interes za učešće.

                Direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković najavila je da će 10. februara, na Dan Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, biti održana konferencija za novinare, i izrazila očekivanje da će tada biti u prilici da potvrdi poziv i iz Venecije i precizne rokove za naredne aktivnosti.

                Na sastanku ministra Osmanovića sa umjetnicima izraženo je očekivanje da će trajno biti rješeno pitanje predstavljanja Bosne i Hercegovine na Bijenalu u Veneciji, kao i na Bijenalu arhitekture koji se, također, održava u tom gradu.

                Organizator projekta i komesar izložbe za Venecijansko bijenale 2017. godinu biće Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i direktorica Sarita Vujković. Bosnu i Hercegovinu će predstavljati umjetnik Radenko Milak s projektom "Univerzitet katastrofe", koji će biti realiziran u saradnji s Romanom Uranjekom, a za kustosa paviljona predložen je ugledni švicarski kustos Hans Urlih Obrist.