Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministar Adil Osmanović razgovarao sa predstavnicima Saveza civilnih žrtava rata u BiH

10.01.2017

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


            Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je sa predstavnicima Saveza civilnih žrtava rata u Bosni i Hercegovini, predsjednikom Almasom Kulovićem i sekretarom Muzaferom Teskeredžićem, o mogućnostima za unapređenje položaja civilnih žrtava rata.

Predstavnici Savaza istakli su višegodišnji rad entitetskih udruženja civilnih žrtava rata, te međusobnu dobru saradnju koja se ogledala u razmjeni iskustava i kontinuiranim pokušajima da se unaprijedi položaj ove populacije u BiH. Kako bi bili jedinstveni u ostvarivanju prava i boljeg statusa populacije koju predstavljaju, u septembru 2016. godine osnovan je Savez civilnih žrtava rata u Bosni i Hercegovini s osnovnim ciljem unapređenja položaja ove populacije u oblasti sporta, obrazovanja, kulture i međunarodne saradnje. Iznijeli su planove za uspostavljanje međunarodne saradnje koja bi se implementirala kroz učlanjenje u Evropski savez civilinih žrtava rata što zahtijeva dodatne finansijske troškove za plaćanje članarine.

Ministar Osmanović naglasio je da, iako Ministarstvo civilnih poslova BiH u svojoj direktnoj nadležnosti nema finansiranje civilnih žrtava rata, u potpunosti razumije važnosti unapređenja položaja ove populacije, te će Ministarstvo u skladu sa nadležnostima pokušati naći rješenje barem djelomičnog pokrivanja finansijskih troškova nastalih implementiranjem programskih aktivnosti Saveza.

U razgovoru ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića i predstavnika Saveza civilnih žrtava rata istaknuto je da je Bosna i Hercegovina uz Republiku Hrvatsku država u regiji Evrope sa najvećim brojem civilnih žrtava rata što govori o potrebi da se pronađu mogućnosti kako bi se podržao rad ove organizacije.