Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministarstvo civilnih poslova BiH pokrovitelj konferencije „Značaj tehničke kulture za obrazovanje mladih“

18.01.2017

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovina, a u organizaciji Udruženja tehničke kulture Novi Grad-Sarajevo, u Sarajevu je održana naučno stručna konferencija „Značaj tehničke kulture za obrazovanje mladih“.

            Konferenciju je otvorio sekretar Ministarstva Zlatko Horvat koji je tom prilikom rekao da su 2007. godine u okviru Ministarstva civilnih poslova, po prvi put odobrena sredstva za oblast nauke.  Od tada se kontinuirano vrši podrška kroz dodjelu grant sredstava iz programa “Podrška inovatorstvu i tehničkoj kulturi u BiH”.

            „U 2016. godini 33 subjekta dobila su sredstva za projekte u okviru granta podrške tehničkoj kulturi i inovatorstvu, a ukupan iznos dodjeljenih sredstava je 117.000,00  KM. Isti iznos je obezbjeđen i u budžetu a i za ovu godinu. To je velik je pomak u odnosu na situaciju od prije deset godina. No, mi ovim brojkama nismo zadovoljni i radit ćemo kontinuirano da se one povećaju“, naglasio je Horvat.

            Organizatori konferencije naglasili su da je cilj ukazati na značaj tehničke kulture, kao i opće kulture i pismenosti, te obrazovne institucije podsjetiti na značaj ove oblasti. Naveli su da je tehnička kultura u današnje vrijeme neminovna i jako značajna za razvoj društva i države, a naročito razvijanje tehničke pismenosti mladih.