Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Potpisan Protokol o saradnji u oblasti obrazovanja između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske

02.02.2017

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministar nacionalnog obrazovanja u Vladi Republike Turske Ismet Yilmaz potpisali su danas Protokol o saradnji u oblasti obrazovanja između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske.

            Zaključivanjem Protokola dvije zemlje će unaprijediti saradnju u oblasti obrazovanja, kroz razmjenu stručnjaka, nastavnika i studenata, razmjenu iskustava u pogledu novih tehnologija koje se primjenjuju u obrazovanju, informacija i dokumenata o obrazovnim sistemima u obje zemlje s ciljem omogućavanja uzajamnog priznavanja zvanja i diploma. Protokol će doprinijeti razvoju partnerstava između škola i institucija radi zajedničkih programa i aktivnosti učenika.

            Dvije strane su se usaglasile da podrže učenje službenog/službenih jezika obje strane, kao i književnosti i kulture u okviru svojih obrazovnih sistema. Predviđeno je da će Bosna i Hercegovina i Republika Turska, prema svojim mogućnostima, svake godine dodjeljivati stipendije za kurseve jezika, visoko obrazovanje i istraživanje. Protokol će doprinijeti unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Turske, a posebno u oblasti obrazovanja, te će konkretno doprinijeti daljem razvoju i jačanju odnosa između institucija nadležnih za obrazovanje.

            Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj boravi na poziv ministra nacionalnog obrazovanja u Vladi Republike Turske İsmeta Yılmaza s ciljem unapređenja saradnje dvije zemlje u oblasti obrazovanja.