Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Komisija za deminiranje u Bosni i Hercegovini odobrila Standarde za protivminske akcije- Vraćanje površine (Land Release)

28.01.2016

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Vraćanje površine (Land Release) je  standard koji je usklađen sa međunarodnim standardima za humanitarno deminiranje IMAS, i podrazumjeva osavremenjivanje stručne regulative prema kojoj bi se problem mina u budućnosti rješavao na efikasniji i ekonomičniji način.

                Prema ovom pristupu, težište u rješavanju problema mina stavljeno je na netehničko istraživanje kojim se prikupljaju i analiziraju informacije o miniranosti, a s ciljem što preciznijeg određivanja granica miniranih površina.

                U izradi Standarda, uz Komisiju za deminiranje BiH i BH MAC, učestvovali su i predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, civilnih zaštita FBiH i RS i nevladinih organizacija koje su učestvovale u pilot projektima IPA Land Release i koje imaju terenska iskustva u provođenju novog koncepta. Značajna je i podrška predstavnika UNDP-a, Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno deminiranje kao i ostalih zainteresiranih međunarodnih partnera.

                Komisija za deminiranje BiH naložila je BH MAC -u da u narednih šest mjeseci prati provođenje Standarda i da na osnovu budućeg rada i iskustava koja se steknu na terenu predloži izmjene i dopune istih. 

                Usvanje Standarda za protivminske akcije jedan je od važnijih uvjeta  za nastavak procesa deminiranja i obezbjeđivanje donatorskih sredstava za ovu aktivnost. Ministarstvo civilnih poslova i ministar Adil Osmanović, u proteklom periodu iniciralo je i realiziralo niz aktivnosti s ciljem saniranja stanja u BH MAC -u  i ubrzavanja procesa deminiranja u Bosni i Hercegovini.