Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

40. GODIŠNJICA XIV ZIMSKIH OLIMPIJSKIH IGARA

08.02.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Četiri decenije prošle su od 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Bio je to grandiozan projekat tadašnje Jugoslavije i malog grada, koji je dobio organizaciju olimpijade u nadmetanju sa tadašnjim velikim zimskim centrima. Taj događaj ostao je upamćen kao najblistaviji događaj u istoriji Sarajeva.

Zimske olimpijske igre su otvorene 8. februara 1984. na sarajevskom stadionu Koševo i trajale do 19. februara. Učestvovalo je 49 zemalja sa 1437 sportista u 39 disciplina, te 1254 trenera i članova timova. Pratilo ih je 7.825 akreditovanih novinara i tehničkog osoblja iz 760 novinskih redakcija i 67 TV kuća. Evidentirano je 696.000 gledalaca i 10.450 volontera, koji su dali sve što su mogli da Sarajevo izgleda bajkovito i da Zimske olimpijske igre budu do tada najbolje organizovane u istoriji zimskih olimpijada.

U programu Olimpijskih igara tada je bilo alpsko skijanje, bob i sankanje, hokej i umjetničko klizanje, biatlon, nordijsko skijanje i skijaški skokovi.

Takmičenja su održana na planinama Trebević, Igman, Bjelašnica i Jahorina. Na Trebeviću su održavana bob i sankaška takmičenja, na Igmanu skijaški skokovi, skijaško trčanje i biatlon, na Bjelašnici alpske discipline za muškarce, a na Jahorini za žene.

Legendarni skijaš Jure Franko je te godine u Sarajevu postao prvi Jugosloven koji je osvojio medalju na zimskim olimpijskim igrama.

Povodom obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu 1984. godine, u Olimpijskom muzeju otvorena je izložba “40. godina od Zimskih olimpijskih igara – Sarajevo  '84”.