Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

29. oktobar - Svjetski dan borbe protiv moždanog udara

29.10.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Moždani udar je naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem cirkulacije u mozgu što dovodi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima. Moždani udar ne bira ni vrijeme,ni mjesto ali ni žrtvu. Prema naučnim podacima,moždani udar godišnje doživi 14,5 miliona ljudi. Dok 5,5 miliona ljudi umre od  posljedica moždanog udara.

Svjetski dan borbe protiv moždanog udara obilježava se 29.oktobra., te za cilj ima podizanje razine svijesti javnosti o tome koje korake je potrebno poduzeti kako bi se umanjio rizik od moždanog  udara. Godišnji događaj započela je 2006.godine.Svjetska zdravstvena organizacija za moždani udar, a VSO je  2010.godine proglasio moždani udar hitnim slučajem u javnom zdravlju. Svjetski dan moždanog udara jača ideju da se moždani udar može spriječiti. Jedna od najboljih stvari koje možemo učiniti da smanjimo šanse za moždani udar je fizička aktivnost,pravilna ishrana i piće. Za bolnice je razvijena metoda brzog odgovora za smanjenje žrtava moždanog udara kako bi se pomoglo pacijentima koji pate od moždanog udara.

Najčešći simptomi moždanog udara su: utrnulost,slabost i oduzetost lica, poremećaji govora, naglo zamagljenje ili gubitak vida osobito na jednom oku, naglo nastala glavobolja praćena povraćanjem, gubitak ravnoteže povezane sa drugim simptomima, omaglice ili vrtoglavice. Mnoge bolesti, stanja, okolnosti, životne navike i ponašanje povezani su sa povećanom učestalošću nastanka moždanog udara, pa se nazivaju čimbenici rizika za nastanak moždanog udara. Na neke faktore rizika, kao što su dob,spol i genetsko nasljeđe nije moguće uticati , ali na mnoge faktore  rizika moguće je djelovati i smanjiti njihov uticaj na povišenje rizika za nastanak moždanog udara. Sa starenjem raste učestalost oboljevanja od moždanog udara.Kontrolišite svoj krvni pritisak, skoro polovina svih moždanih udara povezana je sa hipertenzijom. Poznavanje i kontrola krvnog pritiska i promjena načina života smanjiće rizik od moždanog udara.Danas moždani udar predstavlja globalnu epidemiju koja ugrožava život,zdravlje i kvalitetu života. Kako širom svijeta tako i u Bosni i Hercegovini, pacijenti koji su pretrpili moždani udar su često prepušteni sami sebi ili o njima vodi brigu isključivo porodica.