Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

22.mart 2021.- Proslava Svjetskog dana voda 2021. - Vrednovanje vode

22.03.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

22. marta 2021. godine Svjetski dan voda obilježit će se putem internetske manifestacije. Na Svjetski dan voda obilježava vodu i podiže svijest o globalne krize vode, a osnovni fokus poštovanja je da podrži postizanje održivog razvoja Gol (SDG) 6: vodu i kanalizaciju za sve do 2030. godine.

Tema Svjetskog dana voda 2021. je vrednovanje vode. Vrijednost vode je mnogo veća od cijene - voda ima ogromnu i složenu vrijednost za naša domaćinstva, hranu, kulturu, zdravstvo, obrazovanje, ekonomiju i integritet našeg prirodnog okoliša. Ako previdimo bilo koju od ovih vrijednosti, riskiramo loše upravljati ovim konačnim, nezamjenjivim resursom. SDG 6 je osigurati vodu i kanalizaciju za sve. Bez sveobuhvatnog razumijevanja prave, višedimenzionalne vrijednosti vode, nećemo moći zaštititi ovaj kritični resurs u korist svih.

Na sam dan objavljuje se i Izvještaj Ujedinjenih nacija o svjetskom razvoju voda , koji se fokusira na istu temu kao i kampanja i preporučuje donosiocima odluka usmjeravanje politike.

https://www.unwater.org/worldwaterday2021/