Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Javni konkurs za raspored sredstava iz tekućeg granta „Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda HORIZONT EVROPA” za 2024. godinu

18.09.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Na osnovu člana 9. stav (1) Odluke o kriterijima za raspored sredstava iz tekućeg granta „Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda HORIZONT EVROPA” za period 2024. – 2026. godina („Službeni glasnik BiH“, broj 62/24), Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, objavljuje

 

 JAVNI KONKURS

za raspored sredstava iz tekućeg granta „Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda HORIZONT EVROPA” za 2024. godinu

 

I Predmet Javnog konkursa

  Odlukom o kriterijima za raspored sredstava iz tekućeg granta „Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda HORIZONT EVROPA” za period 2024. – 2026. godina (u daljnjem tekstu: Odluka o kriterijima) utvrđuju se kriteriji za raspored sredstava i druga pitanja vezana za raspored sredstava iz tekućeg granta „Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda HORIZONT EVROPA” za 2024. godinu.

 II Sredstva

 Sredstva za tekući grant „Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda HORIZONT EVROPA u iznosu od 444.000,00 KM predviđena su u budžetu Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) za 2024. godinu, na poziciji: „Tekući transferi i grantovi”.

Sredstva se raspoređuju za sufinansiranje projekata u okviru EU programa: HORIZONT EVROPA, COST i EUREKA putem javnog konkursa (u daljnjem tekstu: konkurs) u skladu sa kriterijima definiranim Odlukom o kriterijima.

 Minimalni iznos sredstava koji se može dodijeliti iz ovog granta iznosi 5.000,00 KM, a maksimalni do 40.000,00 KM.

Od ukupnog iznosa od 444.000,00 KM, izdvojit će se iznos od 30.000,00 KM za organizaciju info dana o EU programu HORIZONT EVROPA. Korisnika ovih sredstava, Ministarstvo će odabrati putem posebnog javnog konkursa koji će biti objavljen na internetskoj stranici Ministarstva.

 III Pravo na podnošenje projekata

 

Pravo na podnošenje projekata imaju: registrirane naučnoistraživačke organizacije (visokoškolske ustanove, instituti, akademije nauke i umjetnosti, inovacioni centri, tehnološki parkovi), neprofitne organizacije, odnosno druge fizičke i pravne osobe, koje su uključene u istraživački rad ili širenje i upotrebu naučno - istraživačkih rezultata kroz apliciranje i učestvovanje u programima HORIZONT EVROPA, COST i EUREKA.

Za učešće u akcijama u okviru programa COST apliciraju pojedinci, za aktivnosti koje nisu pokrivene od strane COST-a, putem matične institucije. 

Subjekti koji imaju pravo da apliciraju mogu biti podržani za jedan projekat u okviru svakog od tri programa Evropske unije: HORIZONT EVROPA, COST i EUREKA.

Subjekti koji imaju pravo da apliciraju moraju biti registrirani najmanje 12 mjeseci do dana raspisivanja konkursa.

 IV Izuzeće

Ako podnosilac projekta do dana raspisivanja javnog konkursa za tekuću godinu nije izvršio sve svoje obaveze iz ranije zaključenih ugovora s Ministarstvom za prethodne tri godine, njegov zahtjev za raspored sredstava na osnovu javnog konkursa za tekuću godinu neće biti razmatran.

Na raspored sredstava nemaju pravo subjekti čiji projekti svojim sadržajem na bilo koji način vrijeđaju vjerske, kulturne ili etničke osjećaje pripadnika bilo kojeg naroda u Bosni i Hercegovini.

 Na raspored sredstava nemaju pravo izvršna i zakonodavna tijela vlasti u Bosni i Hercegovini.

 V Namjena sredstava

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine svojom odlukom raspoređuje za sufinansiranje projekata, koji doprinose razvoju nauke i inovacija u Bosni i Hercegovini, te doprinose implementaciji strateških dokumenata i međunarodnih obaveza u oblasti nauke u Bosni i Hercegovini, kroz:

a) podršku pripremi projekata za konkurse u okviru programa HORIZONT EVROPA, i realizaciju odobrenih projekata u okviru programa HORIZONT EVROPA,

b) podršku za učestvovanje u akcijama u okviru programa COST,

c) podršku za pripremu i realizaciju projekata u okviru programa EUREKA,

d) podršku radu EURAXESS centra. 

Troškovi reprezentacije koji se odnose na hranu i piće ne mogu biti veći od 5 % od ukupno odobrenog iznosa sredstava za podržani projekat; dok troškovi taksi usluga i mobilnih telefona nisu prihvatljivi. Troškovi goriva su prihvatljivi isključivo ako su direktno vezani uz implementaciju projektnih aktivnosti.

 Iz sredstava definiranih u članu 3. stav (1) Odluke o kriterijima ne mogu se isplaćivati plaće, niti plaćati porezi i doprinosi na osnovu redovnih ličnih primanja.

Sredstva se raspoređuju namjenski korisniku sredstava za konkretan projekat u skladu s Odlukom o kriterijima, te nije moguće vršiti naknadnu promjenu korisnika sredstava, niti promjenu samog projekta.

Za sufinansiranje projekata pod a) podrška pripremi projekata za konkurse u okviru programa HORIZONT EVROPA, i realizacija odobrenih projekata u okviru programa HORIZONT EVROPA, iznos sredstava koji se može odobriti je do 30.000,00 KM; za sufinansiranje projekata pod c) podrška za pripremu i realizaciju projekata u okviru programa EUREKA, iznos sredstava koji se može odobriti je do 40.000,00 KM; za sufinansiranje projekata pod b) podrška za učestvovanje u akcijama u okviru programa COST i d) podrška radu EURAXESS centra, iznos sredstava koji se može odobriti je do 10.000,00 KM.

Sredstvima namijenjenim za tekući grant „Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda HORIZONT EVROPA” za 2024. godinu, sufinansiraju se projekti koji su započeti u 2024. godini i čiji period realizacije ne može biti duži od 30. 9. 2025. godine.

Sredstvima iz tekućeg granta „Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda HORIZONT EVROPA” za 2024. godinu nije dozvoljena refundacija troškova nastalih prije objave javnog konkursa i isti neće biti prihvaćeni.

VI Kriteriji za evaluaciju

 Prilikom razmatranja podnesenog projekta vrednuje se:

a) kvalitet projekta i njegov doprinos razvoju nauke u Bosni i Hercegovini, implementaciji strateških dokumenata i međunarodnih obaveza u oblasti nauke u Bosni i Hercegovini, i to kroz:

1) aktuelnost teme istraživanja, doprinos konkurentnosti proizvoda i tehnologija,

2) referentnost voditelja projekta, naučni radovi i projekti u kojima je učestvovao,

3) mogućnost primjene rezultata na više korisnika,

4) broj partnerstava ostvarenih sa partnerima iz drugih zemalja u okviru projekta.

b) finansijski i operativni kapaciteti aplikanta, uključujući procjenu realiziranih projekata/programa u protekle tri godine, do sada ostvarena saradnja s međunarodnim partnerima i članstvo u međunarodnim i evropskim mrežama i asocijacijama,

c) održivost projekta i projektnih rezultata u periodu nakon završetka projekta,

d) izvodljivost projekta, projektnih aktivnosti, jasna povezanost cilja projekta s projektnim aktivnostima, broj direktnih i indirektnih korisnika koji su obuhvaćeni projektom,

e) troškovna efektivnost aktivnosti, odnosno usklađenost predviđenih troškova sa ukupnim utroškom sredstava projekta i jasna vidljivost traženih sredstava za svaku od planiranih aktivnosti u okviru projekta. 

Vrednovanje projekta vrši se prema kriterijima i bodovima navedenim u Evaluacionom obrascu (Prilog 4) koji je dio Odluke o kriterijima, a koji obuhvataju:

a) tematske kriterije,

b) relevantnost projekta,

c) finansijske i operativne kapacitete podnosioca projekta,

d) održivost aktivnosti i ciljeva. 

 VII Potrebna dokumentacija i način dostavljanja

 Podnosilac projekta za raspored sredstava iz tekućeg granta „Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda HORIZONT EVROPA” za 2024. godinu, obavezno prilaže sljedeću dokumentaciju:

 a) aplikacioni obrazac, koji je dio Odluke o kriterijima (Prilog 1), elektronski popunjen, potpisan i ovjeren pečatom podnosioca projekta (original);

b) plan utroška sredstava, na obrascu za utrošak sredstava, koji je dio Odluke o kriterijima (Prilog 2), elektronski popunjen, potpisan i ovjeren službenim pečatom podnosioca projekta (original);

c) aktualni izvod iz registra nadležnog tijela u kojem je registriran podnosilac projekta, ne stariji od 30 dana (original ili kopija ovjerena od nadležnog tijela);

d) kopija Statuta, samo za udruženja i fondacije;

e) uvjerenje o poreznoj registraciji podnosioca projekta (identifikacioni broj) (kopija ovjerena od nadležnog tijela);

f) rješenje o razvrstavanju podnosioca projekta prema djelatnosti izdato kod nadležnog zavoda za statistiku (kopija ovjerena od nadležnog tijela);

g) zvaničan dokument banke iz kojeg je vidljiv transakcijski račun podnosioca projekta koji nije blokiran u zadnjih 6 mjeseci (budžetski korisnici treba da dostave uredno potpisanu i službenim pečatom ovjerenu instrukciju za plaćanje koja podrazumijeva transakcijski račun banke, broj budžetske organizacije, vrstu prihoda i broj općine) (original ili kopija ovjerena od nadležnog tijela). Dokument ne smije biti stariji od 30 dana;

h) subjekti koji su budžetski korisnici i posluju preko računa entiteta, kantona ili općine dužni su dostaviti potpisanu i pečatom ovjerenu Izjavu tog tijela, a kojom se potvrđuje da nema smetnji da novac odobren za projekat bude na raspolaganju korisniku sredstava (original);

i) izjava podnosioca projekta, čija forma je dio Odluke o kriterijima (Prilog 3), koju je potpisala ovlaštena osoba i ovjerena službenim pečatom podnosioca projekta (original);

Dokumentaciju od tačke a) do tačke i) se dostavlja istim redoslijedom kako je navedeno, i mora biti uvezana u cjelinu (kao knjiga ili spiralni uvez) i popunjena elektronski, a svaka stranica ručno numerisana s parafom i pečatom.

Dokumentacija koja ne bude dostavljena kako je navedeno smatrat će se neurednom i neće biti razmatrana.

Podnosilac čiji projekat je odobren i u fazi realizacije u okviru programa HORIZONT EVROPA, uz dokumentaciju obavezno dostavlja i kopiju ugovora zaključenog između nadležnog tijela EU i konzorcijuma, u čiji sastav ulazi i podnosilac projekta.

Podnosilac čiji projekat je odobren i u fazi realizacije u okviru programa COST i EUREKA, a za čiju podršku se traže sredstva, obavezno dostavlja dokaz o potvrdi učestvovanje u realizaciji odobrenog projekta.

Dokumentacija od tačke a) do tačke i) dostavlja se u zatvorenoj koverti isključivo putem pošte Ministarstvu, s naznakom

 „Javni konkurs za raspored sredstava iz tekućeg granta „Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda HORIZONT EVROPA” za 2024.godinu”

 Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine,

Trg BiH 1,

71000 Sarajevo.

 Konkurs je otvoren 21 dan od dana posljednje objave.

Dopuna dokumentacije koja stigne u roku u kome je objavljen Konkurs bit će prihvaćena, a koja stigne nakon zatvaranja javnog konkursa neće biti prihvaćena.

Neblagovremene i nepotpune prijave neće biti razmatrane.

VIII Ostale napomene

Odluku o rasporedu sredstava donosi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Odluka o rasporedu sredstava se objavljuje u „Službenom glasniku BiH“ i na internetskoj stranici Ministarstva. 

Pozivaju se podnositelji projekata da prijedlog projekta dobrovoljno dostave i putem digitalne platforme eGrant na internetskoj stranici Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine (www.mcp.gov.ba). Digitalna eGrant platforma je u testnoj fazi za 2024. godinu, a od 2025. godine se planira da ista bude obavezan način dostavljanja aplikacija. 

 

IX Obavijesti

 Podnosilac projekta koji je učestvovao na javnom konkursu, a čija prijava nije stigla blagovremeno, koja je neuredna ili nepotpuna, odnosno čiji projekat nije zadovoljio kriterij ostvarenog dovoljnog broja bodova za sufinansiranje projekta, o navedenom se obavještava objavom na službenoj internetskoj stranici Ministarstva.

Podnosilac projekta, koji učestvuje na javnom konkursu i kome su raspoređena sredstva iz granta „Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda HORIZONT EVROPA“ za 2024. godinu smatra se obaviještenim objavljivanjem Odluke o rasporedu sredstava u „Službenom glasniku BiH” i na službenoj internetskoj stranici Ministarstva. 

 X Ugovor o korištenju dodijeljenih sredstava

 Ministarstvo sa podnosiocem projekta kome su odobrena sredstva (u daljnjem tekstu: korisnik sredstava) zaključuje ugovor kojim se definiraju međusobna prava i obaveze.

Prije zaključivanja ugovora korisnik sredstava se obavještava elektronski o Odluci o rasporedu sredstava i visini odobrenih sredstava, te se od istog traži da u roku od sedam dana dostavi:

a) revidiran plan utroška sredstava koji je usklađen sa odobrenim sredstvima i periodom realizacije projekta. Revidirani plan utroška sredstava postaje dio ugovora i mora biti potpisan od ovlaštene osobe i ovjeren pečatom;

b) pri sačinjavanju Revidiranog plana utroška sredstava dozvoljeno je mijenjanje iznosa po aktivnostima, ali ne i mijenjanje aktivnosti.

Ako korisnik sredstava ne prihvati uvjete propisane ugovorom iz ovog člana, gubi pravo na korištenje sredstava i dužan je službenim dopisom obavijestiti Ministarstvo da odustaje od potpisivanja ugovora u roku od sedam dana od objave Odluke o rasporedu sredstava u „Službenom glasniku BiH“.

Korisnik sredstava se obavezuje da projekat realizira najkasnije do 30. 9. 2025. godine.

Ako korisnik sredstava u toku realizacije projekta ustanovi da u rokovima iz ugovora ne može završiti odobreni projekat, dužan je u roku od 15 dana pisаno obavijestiti Ministarstvo.

Ministarstvo, na molbu korisnika sredstava, može dati saglasnost za produženje roka realizacije projekta koji ne može biti duži od tri mjeseca u odnosu na navedeni rok.

Korisnik sredstava dužan je uključiti rodni aspekt prilikom implementacije projekta, kao i prilikom izvještavanja o namjenskom utrošku sredstava, u skladu sa članom 11. stav (9) Zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2024. godinu („Službeni glasnik BiH“, broj 50/24).

 XIPrimjena procedure definirane Zakonom o javnim nabavkama

U slučaju kada je korisnik sredstava ugovorni organ u smislu čl. 4. i 5. Zakona o javnim nabavkama ("Službeni glasnik BiH", broj 39/14), za nabavku opreme, roba ili usluga, iz sredstava odobrenog projekta, korisnik sredstava primjenjuje procedure definirane Zakonom o javnim nabavkama.

 Ako korisnik sredstava granta nema status ugovornog organa (udruženja, fondacije i sl.), s obzirom na to da se radi o trošenju javnih sredstava, korisnik sredstava je obavezan transparentno trošiti dodijeljena sredstva i priložiti Izjavu o transparentnom trošenju sredstava.

XII Izvještaj o implementaciji projekta

Korisnik sredstava dužan je Ministarstvu dostaviti Izvještaj o implementaciji projekta i opravdati namjenski utrošak raspoređenih sredstava. Izvještaj o implementaciji projekta se sastoji iz Obrasca za narativni izvještaj (Prilog 5) i Obrasca za izvještaj o utrošku sredstava (Prilog 6.) 

Korisnik sredstava dužan je Izvještaj o implementaciji projekta dostaviti najkasnije u roku od 30 dana od dana završetka projekta prema obrascima.

Izvještaj o implementaciji projekta uz Obrazac za izvještaj o utrošku sredstava obavezno sadrži priložene kopije originalnih fiskalnih i ostalih propisanih računovodstvenih isprava za sve troškove nastale po odobrenom projektu u skladu s važećim zakonskim propisima koji reguliraju ovu oblast, a koji moraju pratiti odobreni Revidirani plan utroška sredstava.

Izvještaj o implementaciji projekta uz Obrazac za narativni izvještaj sadrži fotografije, izvještaje medija, zapisnike i druge dokumente koji dokazuju učinak projekta.

Ako korisnik sredstava ne dostavi izvještaj u skladu sa odredbama Odluke o kriterijima, Ministarstvo će zatražiti povrat cjelokupnog iznosa doznačenih sredstava na Jedinstveni račun trezora Bosne i Hercegovine u roku od 30 dana, od dana kada Ministarstvo službenim dopisom to od njega zatraži. Ako korisnik sredstava ne izvrši povrat sredstava, Ministarstvo će pokrenuti postupak pred nadležnim tijelom protiv aplikanta koji nije opravdao doznačena sredstva i njegov zahtjev za dodjelu sredstava na osnovu javnog konkursa, koji raspisuje Ministarstvo u periodu od tri godine, neće biti  razmatran.

Korisnik sredstava je dužan voditi odvojenu i preciznu finansijsku dokumentaciju, tako da se sva plaćanja i troškovi načinjeni prema odobrenom projektu lahko mogu identificirati.

Korisnik sredstava dužan je čuvati originalne računovodstvene knjige i originalnu finansijsku dokumentaciju, te da u slučaju potrebe, računovodstvene knjige i drugu finansijsku dokumentaciju ustupi za razmatranje i kontrolu Ministarstvu ili osobi koju ovlasti Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ili drugom zakonom ovlaštenom tijelu.

Korisnik sredstava može izvršiti realokaciju u iznosu do 15 % unutar odobrenih aktivnosti bez posebne sаglasnosti Ministarstva, što posebno navodi u izvještaju s obrazloženjem.

XIII Nezavisna revizija

 U skladu s Odlukom o kriterijima korisnik sredstava kojem su raspoređena sredstva u iznosu od 20.000,00 KM i više dužan je angažirati nezavisnu reviziju.

Korisnik sredstava troškove nezavisne revizije može planirati u okviru Plana utroška sredstava projekta sa kojim aplicira na javnog konkurs.

Svi prilozi navedeni u Javnom konkursu mogu se preuzeti ispod :

-           Aplikacioni obrazac (Prilog 1)

-           Obrazac za utrošak sredstava (Prilog 2)

-           Izjava (Prilog 3)

-           Evaluacioni obrazac (Prilog 4)

-           Izvještaj o implementaciji, Obrazac za narativni izvještaj (Prilog 5)

-           Obrazac za izvještaj o utrošku sredstava (Prilog 6)

-         Uputstvo za popunjavanje prijave na javni konkurs (Prilog 7)

-           Odluka o kriterijima za raspored sredstava iz tekućeg granta „Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda HORIZONT EVROPA“ za period 2024. – 2026. godina.