Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

U Ljubuškom predstavljeni dobri rezultati i mogućnosti Programa Kreativna Evropa

24.05.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministarstvo civilnih poslova BiH u suradnji sa Deskom BiH za program Kreativna Evropa uspješno je organiziralo dvodnevnu konferenciju „Mogućnosti i potencijali programa Kreativna Evropa“, koja je otvorena danas u Ljubuškom. Na ovom događaju, zainteresiranim pojedincima, udrugama, organizacijama i institucijama predstavljene su izuzetne mogućnosti koje nudi ovaj EU program.

Pomoćnik ministrice civilnih poslova BiH za znanost i kulturu Suvad Džafić, naglasio je da je Ministarstvo nadležno za tri značajna EU programa: „Erasmus+“, „Horizon Europe“ i „Kreativna Evropa“.

Rekao je da su korisnici iz Bosne i Hercegovine u prethodnom ciklusu programa, povukli  oko četiri milijuna eura, a od 2022. godine do danas, prema nekompletnim podacima, povučeno je oko 1,5 milijuna eura. „To je dobar pokazatelj da će do kraja 2027. godine ta brojka biti veća od one iz prethodnog ciklusa,“ kazao je Džafić.

Koordinator Deska BiH za program Kreativna Evropa, Ilija Papac, izjavio je kako se današnji događaj odvija u okviru redovitih aktivnosti Deska BiH, a kako bi se informirali potencijalni korisnici o mogućnostima programa Kreativna Evropa, otvorenim pozivima, mogućnostima i potencijalima koje mogu iskoristiti za svoje redovne i dodatne aktivnosti. Podsjetio je kako se program provodi u razdoblju od 2021. do 2027. godine, s ukupnim fondom od 2,44 milijarde eura. Program je otvoren za kulturni, kreativni i medijski sektor, televiziju, radio, novinare, filmaše, kulturne institucije i samostalne umjetnike. Prijave se vrše putem jedinstvene platforme u Bruxellesu.

Anera Stopfer iz Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske podijelila je iskustva svoje zemlje i pozvala korisnike da se odvaže prijaviti za Program Kreativna Evropa.

Tijekom prvog dana konferencije sudionici su kroz panel diskusije i radionice upoznati o mogućnostima i potencijalima koje nudi program Kreativna Evropa. Drugog dana održat će se Dani otvorenih vrata Kreativne Evrope te dodatne radionice.