Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

22.MART- SVJETSKI DAN VODA

20.03.2015

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta s ciljem skretanja pažnje na značaj pitke vode i zalaganje za održivo upravljanje resursima pitke vode.

            Tema svjetskog dana voda 2015. godine je „VODA I ODRŽIVI RAZVOJ“ i akcenat je stavljen na vezu vode i brojnih sektora koje treba da razmotrimo pri kreiranju budućnosti kakvu želimo. Čovječanstvu treba voda. Voda je u osnovi održivog razvoja. Vodni resursi, i opseg usluga koje pružaju, podupiru smanjenje siromaštva, ekonomski rast i održivost životne sredine. Od hrane i energetske bezbjednosti za ljudsko zdravlje i životnu sredinu, voda doprinosi napretku i društvenom blagostanju.

            Svjetski dan vode  utvrđen je 1992. godine na  Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i razvoju (UNCED).  Sa ovim danom, UN želi da podsjeti na važnost zaštite vode i na nedostatak vode za piće u mnogim zemljama svjeta i uputi upozorenje da je potrebno mijenjati ponašanje i odnos prema vodi i aktivnije se uključiti u njenu zaštitu.

Deklaracijom od 22. marta 2003. godine, na Ministarskoj konferenciji UN, period od 2005. do 2015. godine proglašava se međunarodnim desetljećem akcije pod nazivom "Voda za život".