Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Svečano otvoreno Bijenale savremene umjetnosti D-O ARK Underground- Atomsko sklonište Konjic

21.04.2017

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


            U Konjicu je svečano otvoren četvrti ciklus Projekta Bijenale savremene umjestnosti D-O ARK Undergraund, koje su ove godine podržale zemlje partneri  Italija i Njemačka.

            Obraćajući se na svečanosti otvaranja, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović rekao je da ono što Bijenale čini posebnim jeste zasigurno mjesto održavanja, a to je bivši vojni objekat D-O Ark, poznatiji  kao Titovo atomsko sklonište.

            „Ovo je jedinstven primjer, ne samo u Bosni i Hercegovini već i mnogo šire u regionu, pa čak i u svijetu, da se Bijenale savremene umjetnosti organizira na jednom ovakvom mjestu. Radi se o jedinstvenom primjeru spoja bivšeg vojnog objekta i kulture. Danas taj spoj čini zaista rijetku cjelinu kulturnog naslijeđa koja je sa kulturnog i turističkog aspekta postala izuzetno atraktivna“, rekao je ministar Osmanović.

            Posebno je naglasio da je potencijal koji ima ovaj objekat i sadržaj koji mu daje Bijenale savremene umjetnosti, prepoznat  i doprinosi promociji ne samo lokalne zajednice već naše zemlje u cjelini, kao jedinstvena kulturna i turistička ponudu.

            Na svečanosti otvaranja posebno je naglašeno da je Bijenale savremene umjetnosti u Konjicu postalo snažna spona za regionalnu saradnju i povezivanje umjetnika. Tako su u prethodnim ciklusima, kao zemlje partneri,  Bijenale podržale: Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Turska, Albanija, Austrija,a ove godine zemlje partneri su Italija i Njemačka što pokazuje da Bijenale dobija jednu širu dimenziju i dodatni značaj na međunarodnom nivou.


            Ministar Adil Osmanović i predstavnici zemalja partnera Bijenala, zamjenik ministra kulture Italije Antimo Cezaro i ambasadorica Njemačke u Bosni i Hercegovini Christiane Hohman potpisali su Deklaraciju podrške za projekat Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground u kojoj je naglašeno da Projekat afirmira pitanja demokratije, tolerancije, prihvaćanja različitosti i raznolikosti identiteta i kao takav predstavlja značajan regionalni kulturni događaj.