Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Projekti zaštite kulturne, prirodne i istorijske baštine među prioritetima Ministarstva civilnih poslova

12.05.2017

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović posjetio je kancelariju UNESCO u Veneciji i razgovarao sa direktoricom regionalne kancelarije Anom Luizom Thompson Flores.

                Ministar Osmanović  informirao je sagovornicu da je Bosna i Hercegovina uputila  nominaciju za upis prašume Perućica na Tentativnu listu svjetske baštine UNESCO-a.

                „Kontinuirano vodimo računa o realizaciji naših obaveza kada je riječ o stećcima, te druga dva dobra na Listi svjetske baštine: Mosta Mehmed Paše Sokolovića i Stare jezgre oko Starog mosta u Mostaru“, naglasio je ministar Osmanović.

                Razgovarano je o zaštiti i promociji nematerijalne bašine, pa je ministar podsjetio da su  UNESCO-u  dostavljene nominacije za  Konjičko drvorezbarstvo  i   „Branje trave ive na Ozrenu“, za upis na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.  Izrazio je očekivanje da će do kraja godine biti donesena odluka o nominaciji Sarajevske Hagade i Rukopisne zbirke Gazi Husrev-begove biblioteke za upis u UNESCO Međunarodni registar Pamćenje svijeta.

                Ministar Osmanović boravi u Veneciji gdje će prisustvovati otvaranju Paviljona Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu, kao i svečanosti otvaranja  Bijenala i dodjele nagrada.