Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Svjetski dan zdravlja u svjetlu podizanja svijesti o depresiji

07.04.2017

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Sedmog aprila se širom svijeta obilježava Svjetski dan zdravlja. U skladu sa kampanjom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ove godine ovaj važan dan obilježavamo u svjetlu podizanja svjesnosti o depresiji, kao stanju koje pogađa sve veći broj ljudi.

                Depresija pogađa ljude svih životnih dobi, u svim zemljama, te utiče na sposobnost ljudi da obavljaju svakodnevne životne zadatke. Ukoliko osoba koja pati od depresije nije dovoljno podržana, ovo stanje može ostaviti razarajuće posljedice na porodične odnose, odnose sa prijateljima i sposobnost samostalnog, neovisnog života. Depresija može voditi i ka suicidu, te predstavlja drugi vodeći uzrok smrtnosti osoba u životnoj dobi od 15-29 godina.

                U Bosni i Hercegovini je teško doći do preciznih podataka o broju osoba koje pate od depresije jer se, kako tvrde stručnjaci, ne radi prijava depresije kao poremećaja. Uzroci sve većeg broja oboljelih od depresije u Bosni i Hercegovini vežu se za kontinuirani stres, ekonomsku i socijalnu nesigurnost, te opće nezadovoljstvo životnim uslovima. Iako nije poznat tačan podatak o broju osoba koje pate od depresije u BiH, podaci o prodaji antidepresiva govore da je broj oboljelih u porastu, ali ipak ispod evropskog prosjeka.

                Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, depresija bi do 2020. godine mogla postati druga na listi vodećih bolesti. Depresija se može prevenirati i može se liječiti. Bolje razumijevanje depresije će doprinijeti  smanjenju stigme koja se veže za ovo stanje, te potaći osobe koje  se suoče s problemom da potraže stručnu pomoć.

VIDEO LINK:

https://www.facebook.com/WHOBIH/videos/444041119273138/