Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

15. februar – Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti

15.02.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

     Svake godine 15. februara obilježava se međunarodni dan djece oboljele od raka. Ovim danom  se želi iskazati potreba da se  zajedničkim naporima skrene pažnja na potrebe porodica koje imaju djecu oboljelu od malignih bolesti. Kao podrška za obilježavanje ovog dana kreiran je simbol u obliku zlatne vrpce, njome se želi ukazati koliko je dječiji život dragocjen , te nas podsjetiti na male heroje  koji se svakodnevno bore. Svjetska zdravstvena organizacija ima cilj da kroz globalnu inicijativu do 2030.godine znatno umanji  bol i patnja djece za svu djecu kojima je dijagnostikovano maligno obolojenje.

 Kod liječenja karcinoma  najvažnija stvar je rano otkrivanje bolesti. Sve što se kasnije otkrije dijagnoza smanjuje stopu preživljavanja. Najčešća maligna oboljenja kod djece su: leukemija, karcinomi mozga, limfomi. Roditelji imaju ključnu ulogu u pružanju podrške svom djetetu da prebrode maligne bolesti. Liječenje djece sa ovim dijagnozama je emotivno težak posao.

Svake godine više od 160.000 djece oboli od raka a oko 90 000 umre od te bolesti, mnoga istraživanja nastojala su identifikovati  uzroke raka u djetinjstvu ali vrlo malo karcinoma u djece uzrokovano je faktorima okoliša ili životnim stilom. U svijetu svake tri minute  jedno dijete umre od raka.

U razvijenim zemljama, rak u djetinjstvu ima smrtnost od približno 20 % slučajeva. U uslovima sa niskim resursima , s druge strane smrtnost je približno 80%  u najsiromašnijim zemljama svijeta.

Saradnja medicinskog osoblja i roditelje djece  u bolnici  smatra se važnom komponentom koja doprinosi uspiješnijem lječenju.

Djeci oboljeloj od raka je je vrlo važna podrška škola i  generalno sistema kako bi liječenje bilo maksimalno olakšano.

 Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti 15. februara je uspostavila Međunarodna konfederacija Udruženja roditelja djece oboljele od raka.