Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Osmanović - Bokova: Izuzetna saradnja BiH i UNESCO-a u toku mandata Irine Bokove

02.11.2017

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine  Adil Osmanović razgovarao je danas u Parizu sa generalnom direktoricom UNESCO-a Irinom Bokovom o saradnji Bosne i Hercegovine i UNESCO-a i najznačajnijim aktivnostima koje su vođene uz podršku Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu.

                „ U protekla dva mandata, koliko je gospođa Bokova bila na čelu UNESCO-a , upisali smo prvi element na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva Zmijanjski vez.  Zahvaljujući pokoroviteljstvu Irine Bokove,  Bijealne savremene umjetnosti u Konjicu izraslo je u izuzetan regionalni projekat kulturne saradnje u oblasti savremene umjetnosti. Posebno cijenimo njeno razumjevanje i podršku regionalnom projektu nominacije stećaka za Listu svjetske baštine a na kome su sedam  godina radile BiH, Srbija, Crna Gora i Hrvatska zajedno“, rekao je ministar Osmanović.

                Informisao je sagovornicu da su Sarajevska Hagada i Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke upisane u Međunarodni registar Pamćenje svijeta, kao i da je ove godine Prašuma Perućica upisana na Tentativnu listu i radi se na izradi nominacionog fajla.

                Generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova naglasila je odličnu saradnju Bosne i Hercegovine sa UNESCO-m. Posebno je istakla bogatstvo kulturne raznolikosti  koju ima Bosna i Hercegovina te naglasila značaj regionalne saradnje i dijaloga.

                U razgovoru ministra Osmanovića sa Irinom Bokovom izraženo je očekivanje da će kandidatura Bosne i Hercegovine za članicu Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO biti uspješna .

                Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović boravi u Parizu gdje učestvuje u radu  Generalne konferencije UNESCO-a. Tokom zasjedanja, trebalo bi da bude izabran novi direktor UNESCO-a, nakon što je Irina Bokova tu funkciju obavljala u dva mandata.