Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Potpisan Memorandum o korištenju sredstava za protivminsko djelovanje/deminiranje za 2017.godinu - Doboju, Travniku i Novom Travniku 100 000 maraka

07.12.2017

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


 

            Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i predstavnici Doboja, Travnika i Novog Travnika potpisali su danas Memorandum o korištenju sredstava za protivminsko djelovanje/deminiranje za 2017.godinu.

            Ministar Osmanović naglasio je da Doboj, Travnik i Novi Travnik spadaju u red minama najugroženijih gradova i općina u Bosni i Hercegovini.

            „Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine obezbijedilo je u 2017. godini finansijska sredstva u iznosu od 100 000 KM sa namjenom za operacije humanitarnog deminiranja. Sredstva će biti distribuirana na sljedeći način: Doboj – 40.000 KM Travnik  - 30 000 KM i Novi Travnik – 30 000 KM. Ovaj iznos finansijskih sredstava će biti dovoljan za  humanitarno deminiranje 40 000 kvadratnih metara  potvrđene opasne površine u svakom od navedenih gradova i općina“, rekao je ministar Adil Osmanović.

            Grad Doboj i općine Novi Travnik i Travnik obavezale su se da će sufinansirati sve projekte humanitarnog deminiranja sa usvojene Liste prioriteta, te da će u budžetima za 2018. godinu predvidjeti finansijska sredstva za realizaciju ovih projekata humanitarnog deminiranja.

            Izraženo je očekivanje da će ovaj vid podrške Ministarstva civilnih poslova BiH protivminskom djelovanju u velikoj mjeri doprinijeti stvaranju sigurnijeg okruženja za život i omogućiti socio-ekonomski razvoj lokalnih zajednica - korisnika sredstava. Današnjim događajem zajednički ističemo značaj ulaganja u protivminsko djelovanje Bosne i Hercegovine, koje je i dalje jedan  od glavnih prioriteta za razvoj Bosne i Hercegovine.