Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan sastanak o deminiranju u BiH - 1.100,000 eura Evropske komisije za deminiranje do 2019. godine

13.12.2017

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


U Sarajevu je održan koordinacijski sastanak o aktivnostima deminiranja u Bosni i Hercegovini, kojem su prisustvovali ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija i rezidentna predstavnica UNDP u Bosni i Hercegovini Sezin Sinanoglu, komandant EUFOR-a generalmajor Anton Waldner, kao i predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH, Komisije za deminiranje BiH i Centra za uklanjanje mina(BHMAC)

            Na sastanku je razgovarano o načinu realizacije i kontrole utroška sredstava granta Evropske komisije, koji je dodjeljen odlukom koju je 5. decembra potpisala potpredsjednica Evropske komisije Federika Mogerini. Grantom su prepoznate pozivne aktivnosti koje se vode u Ministarstvu civilnih poslova BiH i BHMAC-u, uvođenje novog standarda deminiranja, aktivnosti na izmjenama i dopunama Zakona o deminiranju, reviziji Strategije deminiranja, te okupljanje donatora kroz Odbor donatora.

            Riječ je o grantu za hitne slučajeve u iznosu od milion i stotinu hiljada eura za projekat ''Revizija procjene minsko sumnjive površine – novi pristup, strateški pomak 2019''. Projektom je predviđeno da bude izvršena procjena sumnjivih opasnih područja koja su kompatibilna s procesom land release (netehničko i tehničko izviđanje i deminiranje), uspostavljanje osnove za provedbu nove nacionalne strategije protivminskog djelovanja i definiranje pokazatelja za izradu land release plana kao sastavnog dijela nove strategije protivminskog djelovanja.

            Projekat koji će finansirati Evropska komisija biće realiziran u narednih osamnaest mjeseci, a implementirat će ga zajedno BHMAC, Oružane snage BiH i Norwegian People's Aid (NPA).