Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Dodjeljena Državna nagrade za uspjehe u oblasti nauke na međunarodnom planu – Izuzetno priznanje za prof.dr. Mirsadu Hukić

22.12.2017

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović uručio je na današnjoj svečanoj sjednici Vijeća za nauku u Sarajevu Državnu nagradu za uspjehe u oblasti nauke na međunarodnom planu akademiku prof.dr. Mirsadi Hukić. Priznanje je dodjeljeno za izvanredne rezultate koji su ostavili neizbrisiv trag u nauci, zdravstvenom sistemu i humanim resursima Bosne i Hercegovine. Prof.dr. Mirsada Hukić dala je novi i značajan kvalitativni i kvantitativni doprinos nauci, te je doprinijela ne samo promociji nauke u BiH, nego i promociji Bosne i Hercegovine u svijetu.

            Ministar Osmanović rekao je tom prilikom da je dodjela Državne nagrade u oblasti nauke za uspjehe na međunarodnom planu jedna od mjera promocije nauke i njene uloge u društvu.

            „Znanje i nauka pokretači su društvenog razvoja te im je s punim pravom potrebno pružiti posebnu pažnju i države i društva. U prvom redu to je kontinuirano i snažno ulaganje u nauku. Isto tako, važno je u javnosti razvijati svijest o općoj koristi razvoja i napretka nauke i tehnologije za društvo i za pojedinca. Naučna djelatnost stvara nove vrijednosti, nove proizvode, procese i usluge, te podstiče zapošljavanje. Ulaganje u nauku  je ulaganje u budućnost“, rekao je Osmanović.

            Ministar civilnih poslova Adil Osmanović naglasio je da nije zadovoljan stepenom izdvajanja sredstava i apelovao na sve nivoe vlasti da povećaju ulaganja u razvoj nauke. Naveo je i da je Ministarstvo preduzelo sve aktivnost da Bosna i Hercegovina bude član programa Evropske unije koji su namjenjeni nauci i kontinuirano radi na unapređenju međunarodne saradnje u oblasti nauke.

            „Grant sredstvima koja godišnje dodjeljujemo nastojimo da podržimo projekte i institucije u oblasti nauke i inovacije“, rekao je ministar Osmanović.

            Dobitnica Državne nagrade za uspjehe u oblasti nauke na međunarodnom planu akademik prof.dr. Mirsada Hukić izrazila je veliko zadovoljstvo što je upravo njoj pripala čast da bude prvi dobitnik ovog priznanja kao i očekivanje da će nagrada biti podstrek mladima da uče i istražuju.

            Na svečanosti je govorio i predsjedavajući Vijeća za nauku BiH prof.dr. Senadin Lavić koji je izrazio očekivanje da će ova nagrada označiti početak veće brige o nauci na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.