Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministar civilnih poslova Adil Osmanović na Konferenciji ministara odgovornih za visoko obrazovanje Evropskog područja visokog obrazovanja (EHEA)/Bolonjskog procesa

14.05.2015

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


14. i 15. maj 2015. godine, Jerevan, Armenija


            Tema Konferencije ministara odgovornih za visoko obrazovanje Evropskog područja visokog obrazovanja (EHEA)/Bolonjskog procesa, koja se održava  danas i sutra u Jerevanu je  „Budućnost visokog obrazovanja, uključujući Bolonjski proces“.

            Ministarska konferencija prilika je da se prezentiraju rezultati implementacije principa Bolonjske deklaracije, uz osvrt na visoko obrazovanje povezano sa istraživanjem, cjeloživotnim učenjem i promoviranjem zapošljivosti. Cilj Konferencije je i  identificiranje  pitanja iz oblasti socijalne dimenzije, implementacije nacionalnog okvira kvalifikacija, priznavanja prethodnog učenja, internacionalizacije visokog obrazovanja i mobilnosti studenata i akademskog osoblja.

            Na konferenciji je naglašen značaj  spremnosti  visokog obrazovanja da odgovori izazovima današnjice. Ciljevi i uloge visokog obrazovanja danas su priprema za zapošljavanje, odnosno tržište rada, lični razvoj svakog pojedinca i njegova priprema za aktivnog građanina u demokratskom društvu i stalni razvoj novih znanja. Povećanje broja studenata i svršenih studenata, povećanje kvaliteta i lakšeg priznavanja njihovih kvalifikacija, povećanje zapošljivosti i mobilnosti zajednički su strateški prioriteti Jugoistočne Evrope i Evropske unije, ocjena je učesnika konferencije.

            Na konferenciji u Jerevanu ministri bi trebalo da usvoje  Jerevanski komunike kojim se  obavezuju da će provoditi dogovorene obaveze u naredne dvije godine u oblasti visokog obrazovanje.

            Tokom boravka u Jerevanu, ministаr civilnih poslova BiH Adil Osmanović imao je i odvojene susrete sa predstavnicima Crne Gore, Austrije, Svete Stolice i Kipra, a razgovarano je o mogućnostima za poboljšanje bilateralne saradnje u oblasti obrazovanja.