Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Osmanović - Bukinac: Dobri odnosi među državama regiona prioritet za Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju

29.01.2018

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović  primio je danas u nastupnu posjetu novimenovanu ambasadoricu Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini  Zoricu Bukinac.

                Ministar Osmanović i ambasadorica Bukinac ocjenili su izuzetno važnim uspostavljanje dobrih odnosa sa susjednim državama i državama regiona, a ministar Osmanović posebno je naglasio važnost rješavanja pitanja državne granice BiH i susjednih država.

                “Dragocjena su nam iskustva država u regionu kada je riječ o definiranju granica, naročito država bivše Jugoslavije” , rekao je ministar Osmanović podsjećajući da su trenutno i Slovenija i Bosna i Hercegovina u procesu rješavanja određenih otvorenih pitanja granice sa Hrvatskom.

                “Nadamo se da će se i u slučaju gradnje Pelješkog mosta, kao i u slučaju Piranskog zaliva gdje otvoreno pitanje imaju Hrvatska i Slovenija, biti poštovani najviši standardi međunarodnog prava, te da Hrvatska neće krenuti u izgradnju mosta dok ne bude u potpunosti definisana granica između BiH i Hrvatske”,  istakao je Osmanović.  Ministar je podsjetio da Bosna i Hercegovina intenzivno pregovara sa Srbijom o načinima rješavanja spornih pitanja granice kod hidroelektrana Bajna Bašta i Zvornik, te kod Rudog i područje Međurječja.

                Ministar Osmanović i ambasadorica Bukinac razgovarali su i o saradnji u oblasti deminiranja, te istakli da je uloga Slovenije u tom procesu značajna, kako kroz aktivnosti ITF-a, tako i kroz Odbor donatora. Podsjetili su da veliki broj državljana Bosne i Hercegovine živi i radi u Sloveniji. Značajno doprinose slovenskoj kulturi i privredi, pa je važno voditi računa o njihovoj pravnoj sigurnosti.

                Na sastanku je razgovarano i o saradnji u drugim oblastima u kojima Ministartvo civilnih poslova ima nadležnosti i naglašen poseban interes za nastavak dosadašnje uspješne saradnje u kulturi i obrazovanju.