Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministar Adil Osmanović razgovarao sa šefom Misije OSCE-a u BiH Džonatanom Murom (Jonathan Moor) – Zajednički prioritet ukidanje segregacije i diskriminacije u obrazovanju

18.06.2015

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Džonatan Mur (Jonathan Moor) naglasio je da je rješavanje problema u obrazovanju u BiH prioritet u djelovanju organizacije koju predstavlja. Istakao je dobre primjere općina u oba entiteta u kojima nema segregacije i diskriminacije, te izrazio želju da se takvi primjeri prenesu i na druge sredine u kojima ima problema. Mur smatra da uloga Ministarstva civilnih poslova u rješavanju ovih pitanja može biti značajna, a ponudio je punu podršku mreže terenskih ureda OSCE-a.

            Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović rekao je da je prioritetno rješavanje pitanja škola u Vrbanjcima i Konjević Polju i izrazio očekivanje da će ovaj problem biti rješen do početka nove školske godine.

            Ministar Adil Osmanović i šef Misije OSCE-a Džonatan Mur razgovarali su i o problemima u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu povratnika u BiH, te ocjenili da je to pitanje koje u narednom periodu treba rješavati u interesu svih u BiH.

            Ministar Osmanović informirao je sagovornika  o teškoj situaciji u kojoj se nalazi Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, izrazivši bojazan da će, ukoliko se hitno ne iznađe rješenje za nastavak rada ove institucije, biti dovedeno u pitanje čuvanje neprocjenjivog blaga kojim Muzej raspolaže.