Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

U Sarajevu konferencija „Perspektive ranog rasta i razvoja djece“

26.06.2015

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


            Pomoćnica ministra civilnih poslova, Draženka Malićbegović, otvorila je danas u Sarajevu konferenciju Perspektive ranog rasta i razvoja djece u BiH.

Tom prilikom naglašeno je da Ministarstvo civilnih poslova BiH već dugi niz godina, u koordinaciji sa entitetskim ministarstvima, posvećuje posebnu pažnju i pruža podršku implementaciji aktivnosti u unapređenju društvene brige o djeci u Bosni i Hercegovini. 

„Pojačana pažnja i osjetljivost za potrebe djece u najranijem uzrastu, neosporno pozitivno utječu na njihovu uspješnost u školi, zdravstveno stanje tokom cijelog života, na manji stepen asocijalnog i kriminalnog ponašanja u kasnijoj životnoj dobi, te povećava jednakost u mogućnostima razvoja na fizičkom, emocionalnom, kognitivnom i socijalnom planu“, rekla je pomoćnica ministra Malićbegović i podsjetila da je Bosna i Hercegovina ratificirala Konvenciju o pravima djeteta, još 1993. godine, što je naknadno potvrđeno Općim okvirnim Sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini.

Kao posebni gosti, na Konferenciji su učestvovali i prof. dr. Aisha Yousafzai, Aga Khan Univerzitet, te prof. dr. Frank Oberkleid, univerzitet u Melburnu, koji su ovom prilikom istakli važnost provedbe aktivnosti ranog rasta i razvoja djece.

Cilj konferencije u Sarajevu je prezentacija stanja i dostignuća u oblasti ranog rasta i razvoja djece u Bosni i Hercegovini, zajedno sa primjerima dobre prakse, perspektive unapređenja usluga ranog rasta i razvoja djece u BiH. Tokom rada je ocijenjeno da su vlade u BiH, na svim nivoima vlasti, kao i drugi akteri društvene brige o djeci, dužne da organizirano i koordinirano planiraju politike, projekte, programe i usluge kako bi u različitim područjima poput zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite, osigurale integriran pristup potrebama djece i tako omogućile sinergijski učinak.